DSP Sibiu a confirmat oficial existenţa unui focar de toxiinfecţie alimentară în tabăra de la Păltiniş şi anunţă că acesta a fost cauzat de existenţa stafilococului auriu atât la unii dintre angajaţii de la bucătărie, cât şi în mâncarea servită copiilor la prânz, în ziua de vineri, 9 august, relatează News.ro.
„Manifestările clinice, incubaţia scurtă a majorităţii cazurilor, cuprinsă în intervalul 2-14 ore, precum şi remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că a fost vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică. Această ipoteză este susţinută de prezenţa Staphylococului în secreţiile nazale a trei angajaţi din blocul alimentar şi de prezenţa aceluiaşi germen în proba de paste cu pulpă de porc (preparate culinare servite la prânz, în dată de 09.08.2024), precum şi în lichidele de vărsătura recoltate de la doi copii simptomatici. În plus, încărcătură mare cu Enteriobacteriacee a 6 din cele 16 probe alimentare recoltate din produsele alimentare servite în zilele de 08.08. şi 09.08.2024 sugerează deficienţe în respectarea măsurilor de igienă individuală şi la locul de muncă a personalului din blocul alimentar”, transmite, printr-un comunicat dat publicităţii luni, DSP Sibiu.
Paste cu unt la cuptor și pulpă de porc la tavă, contaminate
Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) a fost izolat, la analizele efectuate de autorităţi, atât în lichidele de vărsătură ale bolnavilor cât şi în alimentele consumate de aceştia, paste cu unt la cuptor şi pulpă de porc la tavă.
„S-a dispus cu termen imediat scoaterea celor trei lucrători din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medic de familie, ulterior reintegrarea lor după negativarea rezultatelor. Reintrarea la locul de muncă va fi făcută doar în baza avizului sanitar eliberat de către medicul de familie. Urmarea rezultatelor neconforme ale rapoartelor de încercare, pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în blocul alimentar, contaminarea probelor alimentare şi a alimentelor gătite, s-a sancţionat cu amendă bucătarul şef al unităţii conform HG 857/2011”; precizează DSP SIbiu.
Şaptesprezece copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani au ajuns, în noaptea de 9 spre 10 august, la compartimentul de primiri urgenţe al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu cu simptome digestive: greaţă, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice.
Pentru doi dintre ei, medicii au recomandat internarea. Ulterior, un adult de 54 de ani a ajuns şi el la medic, prezentând aceeaşi simptomatologie. Copiii, din mai mute zone ale ţării, se aflau în tabără într-un hotel din Păltiniş.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
AndreyRlz • 27.08.2024, 18:01
Foarte ciudat, pai dacă au găsit în secrețiile nazale înseamnă că angajații și au suflat nasul în mâncarea copiilor sau cum? Trist la ce s a ajuns fraților, parca suntem în episodul ala din South Park cu Boogers and Cum
Demradulescu • 19.08.2024, 19:01
Bine că nu a ajuns Cianură și orhidee în tabăra de la Păltiniș,sănătate maximă bolnavilor,trăim în România.
gigiladrea • 19.08.2024, 17:55
cat de mare este amenda ? sau e 3% din castigul lui lunar ? de ce nu au fost sanctionati si angajatii ptr ca ei erau primii care trebuiau sa sesizeze seful si sa ceara concediu ! de ce nu a fost sanctionat patronul ptr ca el raspunde de orice neregula ptr lipsa unor proceduri corecte igienicosanitare aplicate cu strictete, disciplina si este principalul vinovat ? se astepta sa moara oameni ptr ca copii si batranii cu sisteme imunitare deficitare pot muri de la toxinfectie ? si nici atunci nu se va face nimic asa cum nu s-a facut nici dupa colectiv, mortii arsi in spitale in pandemie in mai multe orase, crevedia, ferma dacilor, azilele groazei, etc tara condusa de infractori cu o lipsa de responsabilitate criminala care vin mereu sa stranga cadavrele inconstientei lor nu se face niciodata nimic preventiv !