Cuprins:
Larry Mayer, un fotoreporter, și-a îndreptat aparatul foto spre cer miercuri și a început să facă poze la ceea ce părea a fi un glob alb misterios care plutea pe cerul din Billings, scrie The New York Times. Nu știa la ce se uita, ci doar că un obiect se află sus pe cer, la o altitudine foarte mare, de aproximativ 18.000 de metri.
„Au închis aeroportul și nu au lăsat pe nimeni să aterizeze sau să decoleze, dar nu au spus de ce”, a spus Mayer, care lucrează pentru The Billings Gazette și este, de asemenea, pilot.
Până a doua zi, fotografiile sale erau publicate în întreaga lume, iar toată lumea din oraș vorbea despre ceea ce a surprins obiectivul aparatului său: un balon de spionaj al Chinei. Așa a fost descris de Pentagon, care a urmărit călătoria acestui balon, fără să-l doboare.
China a insistat că balonul nu este unul folosit pentru spionaj, ci este un „dirijabil”, proiectat mai degrabă pentru înregistrări meteorologice. Între timp, balonul a părăsit statul Montana, fiind ultima oară văzut în statul Missouri, dar subiectul a rămas însă unul foarte fierbinte. Nu doar pentru oficialii americani, ci și pentru locuitorii a căror liniște a fost tulburată de obiectul misterior de dimensiunea a trei autobuze.
De ce ar trimite China un balon meteorologic?
Unii locuitori s-au întrebat de ce, într-o perioadă în care există sateliți de spionaj de înaltă tehnologie, China ar trimite un balon. „A fost straniu. Neliniștitor”, a spus Donna Pavlish în timp ce se plimba vineri prin Billings.
Guvernul chinez a afirmat că aparatul nu a fost niciodată destinat survolării statului Montana, dar că a fost deviat de la traiectoria sa de rafalele de vânt din vest.
„Este fascinant faptul că ceva atât de puțin tehnologic precum un balon provoacă acest incident internațional”, a mai spus Donna Pavlish.
Mulți americani spun că balonul trebuie doborât
Alții nu au putut înțelege de ce dirijabilul – o țintă sigură, care plutea ușor – nu a fost pur și simplu doborât de către Forțele Aeriene americane. Pentagonul a trimis avioane de luptă F-22 pentru a urmări balonul miercuri, au anunțat oficialii americani, dar a decis să nu tragă asupra acestuia din cauza îngrijorărilor legate de căderea resturilor peste acest vast stat american, în care locuiesc un milion de persoane.
Într-un ținut în care o pușcă de vânătoare atârnată în spatele unei camionete este o priveliște obișnuită, unii au glumit pe seama faptului că ar putea ei înșiși să doboare balonul, mai scrie The New York Times.
„L-am văzut și ar fi trebuit să fie doborât”, a afirmat Billy Norris, bucătar la Dickeys Barbecue Pit din centrul orașului Billings. „Este un balon-spion și nu ar fi trebuit să zboare deasupra Statelor Unite”, a apreciat bărbatul.
Primarul Bill Cole din Billings l-ar fi doborât și el. „Nu sunt un expert, dar nu înțeleg de ce guvernul nu a doborât chestia asta”, a spus el. „Montana are doar șapte locuitori pe kilometru pătrat. Șansa de a lovi pe cineva este mai mică decât șansa de a câștiga la Powerball”, a adăugat edilul.
„Sunt mai îngrijorat pentru vite. Montana are de două ori mai multe vite decât oameni, iar o vacă este mult mai mare” decât balonul, a continuat bărbatul.
Îngrijorări privind ușurința cu care balonul a ajuns pe cerul SUA
Pentru unii, problema nu a fost dacă balonul ar fi trebuit lăsat să zboare deasupra statului Montana, ci de ce i s-a permis, de la început, să ajungă acolo în primul rând. Statul găzduiește baza aeriană Malmstrom Air Force Base și cele 150 de aeronave intercontinentale ale acesteia.
„Ar trebui să ne ocupăm mult mai bine de securitatea noastră”, a declarat Chet Cole, un angajat al restaurantului Marble Table din Billings. „Dacă un balon ajunge atât de departe până în Montana, înseamnă că cineva nu-și face treaba în privința securității naționale”, a precizat acesta.
Printre cei care au pus sub semnul întrebării decizia autorităților este și actorul Bill Pullman, care a jucat rolul președintelui american în filmul „Ziua Independenței”.
„A fost un semnal de alarmă pentru mine și, probabil, pentru o mulțime de oameni din Montana”, a declarat Pullman, care acum crește vite în statul Montana.
„Statul poate că nu s-ar simți în pericol dacă ar exista un război, dar, de fapt, ar putea foarte probabil să se afle în prima linie în cazul unui prim atac nuclear”, a mai spus actorul.
Brian Schweitzer, fost guvernator al statului Montana, a declarat că înțelege îngrijorarea oamenilor. „În Montana, nu ne place ca oamenii să tragă cu ochiul peste gardurile noastre”, a spus el.
Ce se știe despre „balonul-spion” al Chinei
Presupusul balon de supraveghere chinezesc aflat pe cerul continental al Statelor Unite a stârnit nu doar îngrijorări diplomatice și de securitate națională, ci a tensionat și mai mult relațiile dintre Washington și Beijing, notează CNN.
Incidentul l-a determinat pe secretarul american de stat Antony Blinken să își amâne mult așteptata vizită în China, afirmând vineri că balonul chinezesc de mare altitudine care a intrat în spațiul aerian al SUA „a creat condițiile care subminează scopul vizitei”.
Blinken a calificat acest lucru drept un „act iresponsabil”, în timp ce China a transmis că „regretă” „intrarea neintenționată” a obiectului în spațiul aerian al SUA.
Balonul ar putea ieși de pe coasta de est a Statelor Unite încă de sâmbătă, pe baza unui model meteo al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.
Doi oficiali americani din domeniul apărării au declarat pentru postul american de televiziune că se așteaptă ca balonul să ajungă pe Coasta de Est și apoi în largul mării, în sud-est, în apropierea Carolinei. Unul dintre oficiali a confirmat că balonul ar putea părăsi sâmbătă Coasta de Est a Statelor Unite.
Spionaj cu baloane, tactică din Războiul Rece
Oficialii americani au declarat că traiectoria de zbor a balonului ar putea să-l ducă deasupra unui „număr de situri sensibile” și că iau măsuri pentru „a se proteja împotriva colectării de informații străine”.
Folosirea baloanelor ca platforme de spionaj datează încă din primele zile ale Războiului Rece.
Peter Layton, membru al Institutului „Griffith Asia” din Australia și fost ofițer al Forțelor Aeriene Regale Australiene, a declarat că balonul chinez de supraveghere colectează probabil informații despre sistemele de comunicații și radarele americane.
Analiștii au remarcat că Montana, deasupra căreia a fost observat balonul, și statele din apropiere găzduiesc silozuri de rachete balistice intercontinentale și baze de bombardiere strategice ale SUA.
Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a negat categoric afirmația guvernului chinez potrivit căreia balonul are un scop civil de cercetare, afirmând că SUA știu că este vorba despre un „balon de supraveghere”.
Un al doilea balon suspect de spionaj
Pentagonul a anunțat vineri seară că există un alt balon spion chinezesc care tranzitează America Latină.
„Vedem rapoarte despre un balon care tranzitează America Latină”, a spus Pat Ryder, într-o declarație pentru CNN. „Evaluăm în prezent că este un alt balon de supraveghere chinezesc”, a precizat reprezentantul Pentagonului
Nu este clar unde anume deasupra Americii Latine se află balonul, dar un oficial american a declarat că nu se pare că balonul se îndreaptă în prezent spre Statele Unite.
Foto: Profimedia Images