Victoria Zaburyna și-a îndemnat mama în vârstă de 76 de ani să fugă de forțele ruse care asediau orașul. Deși inițial femeia a spus că situația e calmă și nu va merge, la scurt timp a sunat să spună că se adăpostește pe un hol după ce o bombă sau un obuz au distrus o școală din apropiere. „Acum e oarecum liniște, așa că probabil că mă voi întoarce acasă”, a spus mama ei „Nu-ţi face griji”. De atunci, nu mai reușit să ia legătura cu ea.
Zaburyna a devenit unul dintre miile de ucraineni care caută cu disperare informații despre cei dragi care ar fi putut fi strămutați, răniți sau chiar uciși de război. Fratele mai mare al lui Oleg Maksimchuk, Viktor, care are 63 de ani și este pensionar, locuiește într-un sat chiar la est de Mariupol. Nu au mai vorbit din 26 februarie, când Viktor s-a adăpostit într-un subsol.
„A început bombardamentul”, i-a spus Viktor lui Oleg în timpul ultimului apel telefonic. „Pot vedea o aeronavă militară”. Oleg, care locuiește la sute de kilometri distanță, a încercat să-l sune pe Viktor a doua zi, dar nu a reușit să dea de el. „Sper că fratele meu este în viață”, a spus el pentru Reuters.
Oleg a postat de atunci un mesaj pe o pagină de Facebook creată cu scopul de a reuni ucrainenii cu rudele din Mariupol. „Orice informație va fi apreciată”, a scris el. De asemenea, a fost creat un grup Telegram pentru a ajuta la găsirea ucraineanilor dispăruți din Mariupol și din alte orașe aflate sub bombardamente intense. Are aproximativ 70.000 de abonați.
„Nu voi renunța niciodată”
Până în 1989, când Uniunea Sovietică a început să se destrame, Mariupol se numea Jdanov, după un comunist de rang înalt care a condus Leningradul – acum Sankt Petersburg – în timpul asediului condus de Germania nazistă în Al Doilea Război Mondial. Acum Mariupol se confruntă cu propriul asediu.
Olga Uha nu a auzit de unchiul ei, în vârstă de 82 de ani, Anatoliy Mulika, de opt sau nouă zile. Locuia singur într-un apartament din estul Mariupolului. Uha îl îndemnase pe unchiul ei să părăsească orașul, dar Mulika, care s-a născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a refuzat să cedeze.
„Era optimist și nu voia să audă de o evadare”, a spus Uha, amintindu-și ultima lor conversație telefonică. El a spus că a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și evenimentelor din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, aflată în apropiere de Mariupol. „Și voi supraviețui din nou”, i-a spus el lui Uha. „Nu voi renunța niciodată.”
Uha a sunat a doua zi și nu a putut da de el. Acum spune că este rândul ei să rămână pozitivă. „Nu vreau să cred ce e mai rău”, a spus ea.
Rusia a promis că va deschide un coridor umanitar pentru a lăsa locuitorii din Mariupol să fugă, dar planul s-a prăbușit după ce guvernul Ucrainei a acuzat forțele ruse că îl bombardează.
„Înconjurat, blocat, epuizat, torturat”
Autoritățile ucrainene au declarat marți că o fetiță de șase ani a murit singură din cauza deshidratării, după ce obuzele rusești i-au distrus casa și i-au ucis mama.
Și președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre moartea fetiței din Mariupol, într-un mesaj video difuzat pentru a îndemna partenerii occidentali ai Ucrainei să facă mai mult pentru a ajuta Kievul să contracareze invazia Moscovei. „Mariupol a fost înconjurat, blocat, este epuizat, torturat”, a declarat președintele.
„Pentru prima dată în zeci de ani, poate pentru prima dată de la invazia nazistă, un copil a murit din cauza deshidratării. Ascultați-mă, astăzi, dragi parteneri! Un copil a murit de deshidratare în 2022!”, a spus liderul ucrainean.
Oraș cu 445.000 de locuitori, Mariupol, din regiunea Donețk, port la Marea Azov, e sub asediu de zile bune. Locuitorii nu au curent, apă și gaz. Comunicațiile sunt întrerupte și încercările de a livra alimente și medicamente au eșuat. Iar evacuări nu s-au putut face până în prezent, pentru că armata rusă nu încetează focul. O nouă încercare este făcută miercuri când forțele ruse au promis un armistițiu de 12 ore, care a început la ora 9, pentru ca civilii să fie evacuați din Mariupol în Zaporojie.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina