La alegerile prezidenţiale de anul acesta, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor, respectiv în data de 12 octombrie 2019 şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00 respectiv în data de 9 noiembrie 2019.

În cazul organizării turului II de scrutin, campania electorală începe la data de 15 noiembrie 2019 și se încheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7,00.

Românii din diaspora vor putea vota prin corespondență dacă s-au înregistrat online pe portalul votstrainatate.ro.

Reguli în campania electorală, potrivit legislaţiei

Președintele în funcție poate participa la campania prezidențială a partidului politic sau a alianței politice care l-a propus sau îi susține candidatura, potrivit art. 9.

Pentru candidații la alegerea Președintelui României, accesul la serviciile publice de radio și televiziune este egal și gratuit.

Orarul pentru campania electorală și repartizarea timpilor de antenă pentru accesul egal și gratuit al candidaților la serviciile publice de radio și televiziune se fac, după încheierea perioadei de depunere a candidaturilor, de birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, împreună cu reprezentanții serviciilor publice de radio și televiziune și cu participarea candidaților.

În campania electorală candidații și, după caz, partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care i-au propus, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marșuri, precum și prin intermediul mass-mediei.

Organizarea mitingurilor, adunărilor și marșurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislația în vigoare.

Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept.

În unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzis

În timpul campaniei electorale, primarii asigură candidaților și formațiunilor politice care i-au propus, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.

Ce se întâmplă cu afişele din perioada de precampanie

Primarii sunt obligați ca după data expirării termenului de depunere a candidaturilor, dar până la rămânerea definitivă a acestora, să stabilească, prin dispoziție care se aduce la cunoștința publică prin afișare la sediul primăriei, locuri speciale pentru afișajul electoral, în care să amplaseze panouri electorale, ținând seama de numărul candidaților.

Locurile speciale pentru afișaj trebuie să fie stabilite în locuri publice frecventate de cetățeni, astfel încât să poată fi folosite fără stânjenirea circulației pe drumurile publice și a celorlalte activități din localitățile respective.

În prealabil, primarii sunt obligați să asigure înlăturarea din spațiul public a oricăror materiale de propagandă electorală rămase de la campaniile electorale precedente

Locurile speciale pentru afișaj electoral pot fi folosite numai de candidații la funcția de președinte și de partidele care i-au propus.

Este interzisă utilizarea de către un candidat a locurilor speciale pentru afișaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt candidat.

Afișajul electoral este permis în alte locuri decât cele stabilite numai cu acordul scris al proprietarilor sau, după caz, al deținătorilor și numai cu luarea măsurilor impuse de legislația în vigoare pentru asigurarea siguranței cetățenilor.

Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș electoral. Un afiș electoral amplasat în locurile prevăzute la alin. (1) nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură.

Sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Se interzice afișajul în scop electoral prin aplicarea pe pereții sau pilonii de susținere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare și informare rutieră, precum și pe sistemele electronice de reglementare a circulației.

Activitățile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spațiile verzi, rezervațiile naturale și zonele protejate ecologic.

Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă

Reguli pentru campania electorală în audio-vizual

Campania electorală, prin serviciile de programe audiovizuale, publice și private, trebuie să servească următoarelor interese generale:

a)
ale electoratului – de a primi informații corecte, astfel încât să își poată exercita dreptul de vot în cunoștință de cauză;

b)
ale candidaților și partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor
electorale, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților
naționale care îi susțin – de a se face cunoscuți și de a-și prezenta
platformele, programele politice și ofertele electorale;

c)
ale radiodifuzorilor – de a-și exercita drepturile și responsabilitățile care decurg din profesiunea de jurnalist.

Radiodifuzorii publici și privați sunt obligați să asigure, în cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfășurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate și corecte pentru toți candidații și toate partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care îi susțin.

Care este calendarul alegerilor prezidenţiale

  • 12 octombrie: începe campania electorală
  • 8 noiembrie, orele 12.00-21.00: prima zi a votului în străinate
  • 9 noiembrie, ora 07.00: se încheie campania electorală în țară
  • 9 noiembrie, orele 07.00-21.00: a doua zi a votării în străinătate
  • 10 noiembrie, orele 07.00-21.00: începe votul în țară și este a treia zi de vot în străinătate
  • 10 noiembrie, ora 21.00: alegătorii care sunt în secția de votare și cei care stau la rând pot vota până la ora 23.59.

Cum se va desfăşura campania electorală în mass-media

Campania electorală la posturile de radio şi televiziune – publice şi private – începe în ziua de 12 octombrie, ora 00,00, şi se încheie în ziua de 9 noiembrie, ora 7,00.

În timpul campaniei programele politice ale candidaţilor, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral pot fi prezentate numai în emisiuni de promovare electorală, de dezbatere electorală şi emisiuni informative.

TVR îşi propune să desfăşoare campania electorală pe canalele: TVR1/TVR1HD, TVR3, TVR Internaţional, TVR Moldova şi să producă şi să difuzeze emisiuni de promovare şi dezbatere electorală. Oferta TVR cuprinde emisiuni de dezbatere electorală pe TVR1 în perioada 14 octombrie – 8 noiembrie, de luni până vineri de la ora 21,00 la ora 22,00 şi în reluare de la ora 06,00 la 7,00, precum şi emisiuni de promovare electorală tot de luni până vineri la ora 12,30 timp de 23 de minute.

Aceste emisiuni vor fi preluate şi pe TVR Internaţional şi pe TVR Moldova. Oferta editorială a SRR pentru reflectarea campaniei electorale cuprinde programe speciale la posturile Radio România Actualităţi şi Radio România Regional, Radio România Antena Satelor şi Radio România Internaţional.

Acestea sunt buletine de ştiri electorale, rubrici privind tehnica votării, emisiuni de promovare a programelor competitorilor electorali, de dezbatere electorală.

Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale

  • Klaus Iohannis, preşedintele în funcţie, susținut de PNL
  • Teodor Paleologu (PMP)
  • Dan Barna ( Alianța USR-PLUS)
  • Kelemen Hunor (UDMR)
  • Viorica Dăncilă (PSD)
  • Cătălin Ivan (Alternativa pentru Demnitate Națională)
  • Ninel Peia (Partidul Neamului Românesc)
  • Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
  • John-Ion Banu (Partidul Națiunea Română)
  • Mircea Diaconu din partea Alianței „UN OM” formată din PRO România și ALDE
  • Bogdan Stanoevici – independent
  • Ramona Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste)
  • Viorel Cataramă (Dreapta Liberală)
  • Alexandru Cumpănașu – independent.

Vezi cand sunt alegerile prezidentiale 2019

Cum afli unde votezi la alegerile prezidentiale

Urmărește-ne pe Google News