La termenul de astăzi, Iorgulescu jr, 27 de ani, ar fi trebuit să fie audiat prin videoconferință din Italia, ca să spună dacă e de acord să i se facă o expertiză psihiatrică în România.
Au trecut trei ani de la accidentul rutier provocat de el, în care un om a murit, însă în tot acest timp, el nu a putut fi contactat nici măcar de avocații lui, după cum susțin ei.
În sala de judecată, pe banca apărării stau Dan Lupașcu, fost judecător, alături de copartenerul Dominic Pop, angajați de familia inculpatului, precum și un avocat din oficiu, asigurat de stat.
La începutul ședinței, judecătoarea Manuela Orzață vrea să știe dacă vreunul dintre apărători a vorbit cu incupatul. Îi răspunde Dan Lupașcu:
- Suntem în discuții permanente cu părinții inculpatului și de la ei am înțeles că Tribunalul din Brescia ar fi desemnat procurorul, care a trimis carabinierii la clinica unde este internat inculpatul.
- Și carabinierii au avut acces?, vrea să știe judecătoarea.
- Nu cunoaștem amănunte… am înțeles, tot de la părinți, că medicii se opun categoric audierii.
- De ce?
- Nu știu ce să vă spun. Asta am aflat din povestirea părinților, care nu au fost nici ei de față.
Mai departe, avocatul Lupașcu cere amânarea procesului, până la sosirea unui răspuns de la Tribunalul din Brescia.
Judecătoarea îi respinge cererea și spune că, dacă dorea, Mario Iorgulescu putea să își dea consimțământul pentru expertiza psihiatrică și în scris, nu doar prin videoconferință. „Iar deplasarea lui la Tribunalul din Brescia, pentru a fi audiat de noi, se putea realiza cu ajutorul medicilor sau al părinților inculpatului, cu atât mai mult cu cât, înțeleg că mama dânsului este psiholog de profesie”.
Avocații inculpatului cer suspendarea procesului
Apărarea lui Mario Iorgulescu se repliază imediat și vine cu o nouă cerere: vrea să depună la dosar cele două rapoarte medicale de care a ținut cont Curtea de Apel din Milano când a respins cererea de extrădare. Sunt două traduceri pe care avocații spun că le-au primit de la părinții inculpatului și propun instanței să ceară din Italia actele în original și să amâne procesul între timp. Instanța decide însă că aceste copii sunt de suficiente.
Următorul pas al apărării e să ceară suspendarea procesului, chiar în baza acestor documente medicale, „având în vedere că inculpatul are o stare psihică ce nu-i permite să participe la o procedură judiciară”.
Procurorul de ședință se opune și spune că se prezumă că inculpatul are discernământ, iar starea lui de sănătate ar trebuie să fie evaluată, pentru acest proces, doar de o comisie de medici din România.
Ultimul as din mâneca apărării
Avocații lui Iorgulescu reacționează imediat și scot din mapă o nouă probă, pe care anunță că vor să o depună la dosar: „Este o scrisoare medicală primită aseară de la părinții inculpatului. E datată 14 august (anul acesta – n.r.) și este semnată de un medic specialist, Luigi Croce. El vorbește despre starea clientului meu și recomandă să nu se mai facă și să nu se mai insiste în efectuarea unei expertize”.
Judecătoarea aprobă și depunerea acestei scrisori la dosar, dar apoi anunță că respinge cererea de suspendare a procesului.
Judecata poate începe, așa că se dă citire rechizitoriului.
Cum au reacționat părinții victimei
Faptele petrecute în noaptea de 7/8 septembrie 2019, așa cum sunt consemnate ele în dosar, sunt citite pe scurt de judecătoare. În sală, pe banca din spatele apărării inculpatului, se află și părinții victimei, alături de soția acestuia. În momentul în care aude din nou descrierea morții fiul său, mama începe să plângă.
Părinții victimei au fost prezenți în sala de judecată la fiecare termen.
La finalul ședinței de azi, avocații inculpatului cer instanței reaudierea celor 12 martori din dosar, iar judecătoarea aprobă.
La termenul următor, pe data de 21 septembrie, sunt chemați în sala de judecată 4 dintre ei.
Judecătorii români ceruseră să-l vadă și anul trecut
Și acum un an, când dosarul era în faza de cameră preliminară la Curtea de Apel București, judecătorii de acolo au vrut să vadă și ei care e starea de sănătate a lui Iorgulescu şi au cerut audierea acestuia din Italia, prin videoconferinţă.
Inculpatul trebuia adus atunci la Tribunalul Brescia. Dar pe 15 septembrie 2021, în ziua stabilită pentru videoconferinţă, judecătorul italian a apărut singur pe ecran şi a spus că Mario Iorgulescu nu s-a prezentat, pentru că directorul clinicii din Mantova a anunţat că el se află într-o „situaţia medicală gravă”.
Ca dovadă, a fost depus un raport, în care un medic italian preciza că „domnul Iorgulescu este foarte agresiv, în special în cazul în care este condus în locuri care îi sunt străine, manifestă acţiuni distructive şi tulburări comportamentale grave, motiv pentru care acesta nu poate fi transportat”.
Căutat de Poliție de 2 ani și jumătate
Mario Gino Iorgulescu este dat în urmărire de Poliţia Română din mai 2020.
Pe numele lui au fost emise două mandate europene de arestare:
- primul, după ce, în mai 2020, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea lui preventivă în dosarul de omor;
- al doilea, pentru condamnarea definitivă la 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la lipsire de libertate, pentru o faptă anterioară accidentului, decisă în aprilie anul trecut de Curtea de Apel Bucureşti.
Ce s-a întâmplat în noaptea accidentului
În seara de 7 septembrie 2019, fiul lui Gino Iorgulescu a mers la o petrecere, într-o localitate de lângă Bucureşti. Acolo, a început să se certe la telefon cu fosta lui prietenă, iar în jurul orei 3.00 s-a urcat la volan și a plecat spre București.
Tânărul conducea o mașină primită cadoul de la tatăl său, un Aston Martin model DBS, care costase 300.000 de euro.
La intrarea în Capitală, având 143 km/h, după cum au stabilit anchetatorii, Iorgulescu jr a intrat pe contrasens şi a izbit frontal un alt autoturism. Acesta era condus de Daniel Vicol, 24 de ani, care a murit pe loc. El avea doi copii, de 4 luni, respectiv 7 ani.
Rănit în accident, Iorgulescu a fost dus la Spitalul Elias, unde i-au fost recoltate probe biologice. Testele de specialitate au arătat că se afla sub influenţa cocainei şi avea o alcoolemie de 1,96 g/l, de peste două ori mai mare decât valoare de la care fapta e pedepsită de legea penală.
Italienii au refuzat extrădarea lui Iorgulescu
În septembrie 2019, imediat după accidentul mortal provocat de el, Mario Iorgulescu a fost transferat de către părinții lui în Italia și internat într-o clinică.
Pe 31 mai anul acesta, Curtea de Apel din Milano a respins cererea de extrădare a lui Mario Iorgulescu, deoarece starea lui psihică „este de natură să împiedice participarea conștientă la proces într-un mod ireversibil”, au precizat magistrații italieni.
Următorul termen al procesului în care este judecat Mario Iorgulescu la Tribunalul București va fi pe 21 septembrie.