Primarul Dominic Fritz a fost prezent în cabinetul medicului de familie, unde a avut loc imunizarea, pentru a întâmpina primul pacient cu un buchet de flori.
„Este momentul de cotitură în lupta împotriva acestei boli. Vaccinarea împotriva acestui virus trebuie să fie accesibilă tuturor celor care își doresc acest lucru, iar prin acest proiect tocmai asta reușim să realizăm” a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
În proiectul pilot demarat la Timișoara s-au înscris 50 de medici de familie din oraș și din zona metropolitană, care au primit, în total, 5.000 de doze de vaccin, adică 100 de doze de fiecare, pentru inocularea inițială și rapel. Pacienții primesc și adeverință de vaccinare, iar programările se fac direct în cabinete.
În cabinetele medicilor de familie pot fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura din frigider, astfel că vaccinul folosit este cel de la AstraZeneca.
La Timișoara, vaccinurile sunt transportate la cabinete de Direcția de Sănătate Publică Timiș, cu o mașină frigorifică specială pentru transportul dozelor.
La nivel național, campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie ar urma să înceapă în luna mai, anunță municipalitatea din Timișoara.
„Trebuie să fie niște instrucțiuni clare de utilizare, cât este valabil la temperatura x, cât timp trebuie păstrat în frigider sau congelator. Dorința noastră, SNMF (Societatea Națională de Medicina Familiei), este să fim aprovizionați la cabinete pentru că dacă vom începe noi cu gențile de prin toate colțurile județelor să mergem să stăm la rânduri la DSP nu vom avea posibilitatea să ne desfășurăm activitatea normal”, spune Dana Ștefana Popescu, medic primar medicină de familie, membru am SNMF.
Medicii de familie primesc 70 de lei pentru fiecare pacient vaccinat
Fiecare doctor primește 70 de lei pentru fiecare pacient: 30 de lei de la Ministerul Sănătății și 40 de lei din sponsorizarea oferită de o companie asociației din care fac parte. În plus, medicii primesc și materiale sanitare și câte 100 de teste rapide.