Plecat singur într-una din cele mai complexe expediţii româneşti în Australia, Alin Totorean, de 40 de ani, fotograf şi reporter la revista Terra Magazin, a simţit pe pielea sa pericolul, dar mai presus de toate succesul. A pornit, la începutul anului, în ianuarie, prin sălbăticia continentului australian, cu intenţia de a traversa cât mai multe forme de relief şi de a imortaliza în fotografii peisaje unice.
A rezistat fără mâncare patru zile
Traseul stabilit a fost Urulu, muntele sacru al aborigenilor – Salt Lake Amadeus – Kings Canyon – Peterman Hills – Finke River – Redbank Gorge – Mount Zeil. La jumătatea lunii ianuarie, când se afla între Salt Lake Amadeus şi Kings Canyon, Alin a fost doborât de arşiţă. “Bagajul meu normal cântărea 40 de kilograme. Aveam un rucsac prins în spate şi altul în faţă. Pornisem cu ceva probleme la stomac, iar hrana mea era compusă din arahide, nuci caju şi alune. Aveam o rezervă de apă de 18 litri. Îmi dozasem, la început, câte patru litri pe zi. Când am început să resimt oboseala cauzată de temperaturile de 45 de grade la umbră, am început să renunţ la echipamente”, îşi aminteşte Alin, întors în ţară acum o săptămână. Primul rucsac lăsat în urmă a fost cel cu computerul mobil şi antena de GPS, pentru că mai avea un telefon cu receptor şi emiţător de satelit şi un mobil. A urmat echipamentul foto, iar apoi, bidoanele de apă.
“Rămăsesem la o doză de doi litri pe zi. La un moment dat, am realizat că nu mai pot. Bagajele rămase în urmă le ascunsesem în diverse locuri. Fiind pustietate, nu mi-am făcut probleme. Le-am găsit până la urmă aşa cum le-am lăsat. Căldura mă topise efectiv. Nu mai puteam să mănânc şi nu m-am hrănit cam patru zile. Apa s-a terminat la un moment dat şi două nopţi şi-o zi nu am avut ce să beau”, ne-a spus Alin Totorean.
Spitalizarea a costat 6.000 €
A fost momentul când exploratorul a realizat că e timpul să ia o decizie clară. “Ştiam că nu am cum să continui, apă nu mai aveam, iar 10 kilometri până la următoarea rezervă nu mai puteam să parcurg”, povesteşte Alin. A scos telefonul cu conexiune prin satelit şi a descoperit că nu se poate conecta pentru a efectua un apel. Şi-a luat totuşi coordonatele geografice prin satelit, care îl puteau localiza. A fost surprins să descopere că totuşi banalul său telefon mobil avea semnal.
“Am sunat în ţară, pentru că trebuia să se ia legătura cu corespondentul Terra Magazin din Australia. Dacă sunam la urgenţe, mă pasau de la un serviciu la altul şi riscam să rămân fără baterie. Aveam gâtul atât de uscat, încât mi-a luat aproape două minute să scot câteva vorbe”, ne-a spus bărbatul. Au trecut 45 de minute până când a fost salvat de un elicopter. A stat două zile într-un spital din Alice Springs, timp în care s-a recuperat. “Norocul meu a însemnat şi compania de asigurări, RAI Asigurări. Intervenţia elicopterului şi spitalizarea au costat 6.000 de euro, dar eu am plătit doar 150 de lei. Aşa că le mulţumesc”, a zis exploratorul român.
Astfel, cu forţe noi şi cu o poftă şi mai mare de aventură, Alin şi-a continuat expediţia. A trecut prin locuri prin care rar calcă picior de om, a văzut canguri, câini dingo şi diverse reptile. A fost muşcat şi de şarpe şi a avut o întâlnire neaşteptată cu aborigenii. “Aborigenii sunt foarte neprietenoşi. Te lasă să mori de sete dacă te prind că le-ai călcat pământurile. Am o grămadă de poveşti şi de fotografii pe care am început deja să le public în Terra Magazin”, ne-a spus Alin, întors învingător în ţară, la finalul lunii trecute.
fotografii: Alin Totorean/Terra Magazin