Constantin Grigore Dumitrescu, pe numele său adevărat, s-a născut pe 27 mai 1928 în judeţul Prahova şi a iniţiat un proiect de lege pentru deconspirarea Securităţii. După ce legea a ieşit mult modificată din Parlament, Ticu Dumitrescu a refuzat ca această lege să-i poarte numele.
Dumitrescu este cel care a luptat pentru înfiinţarea CNSAS (Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii) şi a iniţiat un proiect de lege a lustraţiei, foarte contestat în lumea politică.
Din 1990 a fost membru al CPUN, senator în două legislaturi (1992-2000), preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Foştilor Deţinuţi Politici din România – A.F.D.P.R. -, din 1990 şi Preşedinte al Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici (1991-1999).
A fost eliminat din Facultatea de Drept înainte de a fi arestat de Securitate şi condamnat ca deţinut politic la ani grei de închisoare. După eliberare, la cererea sa de a continua studiile universitare, Ministerul Învăţământului, într-o comunicare oficială, îi respinge solicitarea, motivând că „se menţine eliminarea din toate universităţile din ţară pentru activitate antidemocrată”.
După eliminarea din facultate, urmărit de Securitate, devine fugar, pentru ca în 1949 să fie arestat şi apoi condamnat ca deţinut politic, la 2 ani şi jumătate puşcărie corecţională. Eliberat în 1953 cu domiciliu obligatoriu, este rearestat în 1958 şi condamnat la 23 de ani de muncă silnică pentru crima de uneltire. În 1962 i se comută pedeapsa la 6 ani închisoare corecţională.
A supravieţuit detenţiei din închisorile şi lagărele de exterminare comuniste, fiind eliberat în 1964, odată cu graţierea tuturor deţinuţilor politici din România. În anul 1982 primeşte din partea CC al PCR, având semnătura lui Nicolae Ceauşescu, Ordinul Muncii Clasa a III-a, pentru contribuţia adusă la propăşirea muncii „socialiste”.
În închisorile comuniste s-a comportat exemplar ca deţinut, nu a ieşit din cuvântul paznicilor şi ofiţerilor de lagăr şi nu a făcut nici o zi de carceră aşa cum făceau foarte mulţi dintre deţinuţii anticomunişti înverşunaţi.
S-a afirmat în activitatea PNŢCD fiind prieten apropiat al lui Corneliu Coposu. După 2003 s-a retras din activitatea politică.
Trupul neînsufleţit al marelui dispărut va fi depus, vineri, la ora 15, în holul Ministerului de Interne din Piaţa Revoluţiei, unde va rămâne până duminică dimineaţă, pentru ca toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat să-i poată aduce un ultim omagiu.
Duminică dimineaţă, cortegiul funerar va pleca spre satul Făinari, comuna Gherghiţa, judeţul Prahova, locul natal al lui Ticu Dumitrescu, unde va fi oficiată slujba de înmormântare, după care trupul neînsufleţit va fi înhumat în cimitirul din localitate.