Doriana Ioana, o fetiță de 9 ani și 11 luni în aprilie, a murit de rujeolă, o boală controlată medical de câteva decenii, tocmai pentru că mama ei a dus-o la spital pentru a-i întări organismul. Părintele a vrut s-o protejeze în fața gripei și bolilor copilăriei. Doriana Ioana suferea de 15 boli incurabile, pe care le-a învins până în această primăvară. Nici un medic nu-i dădea șanse, la naștere, că va ajunge până la aproape zece ani de viață, cel puțin așa ne spune mama ei.
Copila s-a născut în comuna Sânandrei, din județul Timiș. Ea este unul dintre cei 28 de copii care au murit în acest an din cauza rujeolei și una dintre cele opt victime din județul din vestul țării. A murit pentru că starea de sănătate nu-i permitea să facă vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), dar și pentru că a luat boala dintr-un spital, după cum susține mama ei, iar medicii nu i-au depistat la timp afecțiunea.
S-a născut cu o sănătate șubredă
Micuța din Timiș s-a născut cu mai multe boli rare sau fără leac, printre care și Sindromul Down. În total, fișa medicală a Dorianei Ioana a numărat 15 maladii. Medicii nu i-au dat mari șanse de viață încă de la naștere și au repartizat-o într-un salon murdar, unde probabil ar fi murit în primii doi ani.
Mama, Liliana, deși avea venituri de doar 500 de lei, s-a ambiționat și a luat-o acasă. “Am fost și ajutată și așa am reușit să-i iau un tub de oxigen, pentru că fără el nu ar fi putut supraviețui. I-am creat o cameră specială, în care nu intram decât eu și încă o persoană. Așa am reușit s-o țin în viață”, povestește femeia. Deși mai are un băiat de 25 de ani, Liliana spune că Doriana o făcea să se simtă mamă. “Băieții pleacă de acasă când cresc, fetele sunt mai sensibile”, ne explică timișeanca afecțiunea specială pe care i-o purta fetiței.
A vrut s-o protejeze
În luna aprilie, speriată de știrile cu epidemiile de gripă și chiar și de cea de rujeolă, dar și pentru că micuța avea organismul deshidratat, Liliana a ales să meargă cu Doriana la spital. Ironic, locul care trebuia s-o ajute, a ucis-o, așa cum susține mama sa. “A luat rujeola în spital. Doriana nu a făcut vaccinul împotriva bolii, pentru că nu-l suporta, ar fi ucis-o dacă îl făcea. Nici anestezie nu i-am putut face ca să-i scot dinții de lapte. În spital a luat rujeola”, ne explică Liliana.
Medicii nu i-au descoperit rujeola la timp
După ce s-au întors acasă, în Săptămâna Mare a Paștelui, la câteva ore, Doriana a făcut febră, a început să se simtă rău. Mama a bănuit că a făcut rujeolă și a chemat salvarea. La spital, surpriză! A fost trimisă înapoi acasă, nu i s-a depistat rujeola. “Mi-au spus că nu e rujeolă. M-au trimis acasă. Am stat numai pe holuri cu ea trei ore ca să fie internată și m-au trimis acasă. Copila se simțea din ce în ce mai rău, am dus-o din nou la spital”, ne spune Liliana care se oprește din povestit şi începe să plângă.
Era Vinerea Mare. După aproape două săptămâni, Doriana a decedat în spital. Un copil grav bolnav, care ar fi fost abandonat de familii înstărite, însă pe care Liliana l-a crescut cu dragoste. “Mi-e ciudă că m-am chinuit nouă ani s-o cresc, în condițiile în care nu îi dădea nimeni vreo șansă și ea a murit pentru că am dus-o la spital. Măcar dacă îi depistau din prima rujeola o puteau salva, dar ei m-au trimis acasă”, ne mai spune printre lacrimi femeia.
Cum a murit
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, medicul Virgil Musta, a explicat că fetiţa a murit în urma unei bronhopneumonii. “O fată de nouă ani şi zece luni, cu multiple comorbidităţi, a fost internată aproximativ două săptămâni la noi în spital, în Secţia de Terapie Intensivă, cu insuficienţă respiratorie. Fata avea rujeolă, dar şi alte afecţiuni”, a afirmat Virgil Musta.
Un medic de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu ne-a explicat că aprilie a fost o lună în care medicii nu au făcut față valului de îmbolnăviri cu rujeolă sau de părinți care speriați veneau la spital să-și interneze odraslele, deși acestea erau sănătoase. “A fost un haos, nu am avut nici tehnică, nici oameni ca să tratăm ca la carte fiecare caz. Am făcut ce era posibil omenește. Mă rog să nu fi greșit atât eu, cât și colegii din spital”, ne spune cadrul medical.
1.065 de cazuri de rujeolă au fost confirmate până acum în județul Timiș
A trăit cu amenințarea morții până să meargă la spital
Revenind la Doriana Ioana, aceasta a fost ghinionistă din naștere. Pe lista celor 15 boli pe care le-a avut din primele săptămâni de viață amintim: pneumonie de respiraţie, wheezing recurent postbronsic, atelectazie pulmonară apicală dreapta, malformaţie cardiacă congenitală complexă, sindrom Down, atrofie cerebrală, retard sever neuropsihomotor, sindrom Torch.
Altfel spus, fetița nu s-a putut dezvolta normal din punct de vedere fizic şi psihic pentru vârsta ei. Era hrănită, în special, cu lapte, iaurturi sau fructe, pentru că nu suporta altceva.
Beneficiind de mici sponsorizări, Liliana i-a cumpărat tubul de oxigen, medicamentele atât de necesare și sonda fără de care fetița n-ar fi supraviețuit până în această primăvară.
Timiș, primul în topul rușinii
Pe lângă cele 1.065 de cazuri de rujeolă confirmate până vinerea trecută, Timișul conduce și în topul rușinii al deceselor cauzate de rujeolă: opt la număr. Patru cazuri au fost de bebeluși sub un an, un deces a fost al unui copil sub doi ani și doi adolescenți. La aceste două cazuri se adaugă soarta tristă a Dorianei Ioana.
Tocmai pentru a opri valul de îmbolnăviri, în județul Timiș au ajuns peste 6.000 de doze de vaccin antirujeolic. Dacă până acum mai erau doar câteva zeci de doze de vaccin împotriva acestei boli care face ravagii în vestul țării, la medici a sosit marți o primă tranșă pentru imunizarea micuților.
Rujeola ucide doar în state din lumea a treia
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România pâna la data de 26 mai este 6.434. Astăzi ar urma să fie anunțat raportul pentru ultimele șapte zile. Până vinerea trecută au fost înregistrate 26 de decese, astfel: 8 în judeţul Timiș, 5 în judeţul Arad, 5 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraș-Severin, 1 în judeţul Bihor, 1 în judeţul Călărași, 1 în judeţul Satu Mare, 1 în judeţul Vaslui și 1 în București. Un al 27-lea deces posibil datorat rujeolei se afla in curs de confirmare/infirmare (jud. Dolj). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 40 de județe.
Dintre cele aproape 5.000 de cazuri de rujeolă, confirmate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, 96% au fost confirmate la persoane nevaccinate. 2,64% din cazuri au fost înregistrate la persoane cărora le-a fost administrată doar prima doză din vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), în timp ce numai 1% din cazuri au fost raportate la persoane complet vaccinate (au primit ambele doze). Conform specialiștilor, rujeola face mai mult de una-două victime pe sezonul rece doar în țările sărace, denumite din lumea a treia. România, conform standardelor ONU, este un stat în curs de dezvoltare, țări care tind să ajungă în rândul celor bogat dezvoltate.
De altfel, 18,19% din totalul îmbolnăvirilor s-au petrecut la copii sub un an, care sunt prea mici pentru a fi vaccinați – administrarea primei doze de vaccin ROR se face începând cu vârsta de 9 luni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro