”Regina șahului” a cucerit 9 medalii olimpice, a fost de șapte ori campioană națională și a militat pentru promovarea sportului minții. De asemenea, a editat mai multe cărți și a realizat timp de aproape patru decenii o emisiune de televiziune. Din 1986 era arbitru internațional, iar Federația Mondială de Șah o plasa la un ELO de 2195.
În ultimii ani ai vieții, Elisabeta Polihroniade s-a ocupat de şahul în şcoli. ”Sunt bucuroasă că visul meu de peste 20 de ani, introducerea şahului în programa şcolară, s-a îndeplinit. Noi am dezvoltat două competiţii importante. Campionatul Naţional individual, organizat în vacanţa din februarie, iar cu eforturi trimitem câştigătorii la Campionatul Mondial” spunea Elisabeta Polihroniade, în 2015, într-un interviu pentru ProSport.
Cea mai cunoscută şahistă din România, Elisabeta Polihroniade s-a născut la Bucureşti, la 24 aprilie 1935. Licenţiată a Facultăţi de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, reputata şahistă este singura româncă câştigătoare a zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Şah, individual sau cu echipa.
Cea mai mare performanţă o obţine în 1973, când devine campioană europeană, la egalitate de puncte cu sovietica Nona Gagrindaşvili şi unguroaica Maria Ivanka. Ocupă locul patru la Campionatul Mondial de şah feminin prin corespondenţă în perioada 1972-1977, cea mai bună performanţă românească.
Devine mare maestră internaţională în 1982. În 1987 devine campioană internaţională a Australiei, la egalitate de puncte cu unguroaica Zsuzsa Polgar. A câştigat de şapte ori titlul de campioană naţională şi a participat la peste 100 de competiţii pe toate continentele, în foarte multe dintre ele ieşind învingătoare.
A fost, totodată, arbitră internaţională, oficiind la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de şah, autoare a mai multor cărţi de specialitate, adresate iubitorilor şahului în diferite maniere literare. A realizat şi susţinut rubrici de şah în presa scrisă, la radio şi pe micul ecran, pe postul naţional de televiziune prezentând timp de 21 de ani o emisiune consacrată actualităţii din lumea şahului naţional şi mondial.
A condus şi editat „Revista Română de Şah – Gambit” (din 1994). Tot în 1994 a fost aleasă secretar general al Asociaţiei Mondiale a Scriitorilor de Şah (ICWA). În 1995 a fost aleasă vicepreşedinte a Federaţiei Române de Şah, realeasă în funcţie trei ani mai târziu. A fost vicepreşedinte al Uniunii Internaţionale a Şahului Şcolar.
A înfiinţat, în 1999, Fundaţia de Şah „Gambit – Elisabeta Polihroniade”, şi, împreună cu Anatoli Karpov, „Şcoala Internaţională cu Şah”, care le poartă numele. A fost membru activ în trei comisii ale Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE). În 1998, i-a fost decernat titlul de membru de onoare al FIDE, pentru merite deosebite în dezvoltarea şahului în lume.
La cea de-a 75-a aniversare a Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE) de la Paris (1999), numele Elisabetei Polihroniade a fost înscris în ediţia inaugurală a „Golden Book FIDE”. În ancheta Internet 2000-chess.ro a fost declarată „şahista română a secolului”, tot în 2000 fiindu-i acordată Medalia naţională ”Serviciul Credincios” clasa a III-a.
A organizat „Turneul Regilor”, un concurs anual la care au fost invitaţi mari maeştri internaţionali, şi „Şahul în şcoală” – competiţie desfăşurată între elevi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro