Tesler a fost vicepreședinte al AppleNet și al Apple Advanced Technology Group. În timpul în care a condus aceste divizii, Tesler a jucat un rol-cheie în dezvoltarea unor produse precum calculatorul Apple Lisa și Apple Newton – un precursor al smartphone-urilor moderne.

De asemenea, a fost vicepreședinte Amazon, unde s-a ocupat de experiența de shopping. În fine, a mai fost vicepreședinte al Yahoo, unde s-a ocupat de design.

Tesler a fost o figură fascinantă în lumea calculatoarelor.

Născut la New York în 1945, Tesler a studiat la universitatea Stanford. Pentru o perioadă de timp a lucrat la Stanford Artificial Intelligence Laboratory, iar în anii 60 era implicat în proteste împotriva războiului din Vietnam, odată cu popularitatea mare a culturii hippie.

”Cum să elimini monopolul IBM”

Tot în acea perioadă a predat la Free University din San Francisco. Una dintre lecții se numea ”Cum să eliminăm monopolul IBM”. În mod ironic, cei mai mulți cursanți ai săi erau angajați IBM.

La acea dată, IBM domina copios lumea calculatoarelor și doar revoluția PC-urilor personale a făcut să existe mai multă concurență.

În 1970, Tesler a fondat o comunitate hippie în Oregon. Nu a durat mult, însă, până când i-a fost oferit un loc de muncă în legendarul laborator Xerox PARC, de unde Steve Jobs, cofondator al Apple, a furat ideea tastaturii, a mouse-ului și a interfeței grafice pentru calculatoare.

Cel care i-a oferit postul era Alan Kay, care mai târziu a lucrat și el pentru Apple.

”Fără moduri”

El era pasionat de un mod special de computing, care acum se găsește peste tot. Acesta nu solicita utilizatorului să schimbe diverse stări și input-uri.

Mașina era, un Dodge Valiant, avea scrie pe plăcuțele de înmatriculare ”NO MODES” (fără moduri – n.r.). Purta și un tricou pe care scria ”Nu mă modați”.

De asemenea, a inventat funcțiile cut, copy și paste, care acum sunt standard pe orice calculator, smartphone sau tabletă.

I-a făcut un tur de laborator lui Steve Jobs când acesta a furat ideea interfeței grafice de la Xerox

Tesler a fost unul dintre cei trei angajați ai PARC care au făcut un tur al instituției atunci când Steve Jobs a vizitat laboratorul și a furat ideea interfeței grafice.

”Puteai vedeai cum ideile rulau foarte rapid în creierul lui Steve”, a spus el, într-o carte apărută în 2011, numită Revoluția Apple. ”Putea face conexiuni într-un ritm incredibil de mare”, a mai zis el.

Imediat după ce a făcut prezentarea pentru vizitatorii de la Apple, Tesler și-a dat demisia.

Ulterior, el a ajuns fix la gigantul american.

Vicepreședine la Amazon și Yahoo

În 1997 a părăsit Apple. Pentru un timp a lucrat ca vicepreședinte al Amazon, iar după aceea s-a mutat la Yahoo, unde a fost tot vicepreședinte.

În ultimii zece ani a fost consultant independent.

De-a lungul întregii sale vieți, Larry Tesler a fost unul dintre cei mai înflăcărați suporteri pentru o interacțiune cât mai bună între oameni și calculatoare.

Tesler a murit în data de 17 februarie, dar moștenirea sa se găsește acum în orice calculator sau smartphone din întreaga lume.

 
 

Urmărește-ne pe Google News