Patru oameni au fost salvati dupa ce au fost supusi unor transplanturi de inima, rinichi si ficat. Operatiile au avut loc simultan, joi seara, in trei mari clinici din tara. Salvatorul celor patru pacienti este un tanar de 21 de ani.

Un tragic accident de masina a curmat, in urma cu cateva zile, viata unui tanar de numai 21 de ani. Desi sfasiati de durere, membrii familiei au avut puterea sa ia decizia donarii organelor pentru a salva alte vieti. Imediat ce familia si-a dat acordul, s-a hotarat ca, dupa prelevare, cei doi rinichi sa fie transportati la Clinica de Chirurgie si Transplant Renal, condusa de prof. dr. Mihail Lucan, inima, la Clinica de Chirurgie si Transplant Cardiac din Targu Mures, condusa de prof. dr. Radu Deac, iar ficatul, la Centrul de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni, condus de prof. dr. Irinel Popescu.

“Cele patru operatii au decurs foarte bine, in momentul de fata pacientii fiind stabili”, ne-a declarat dr. Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant.

O poveste mai deosebita este cea a pacientului care a primit ficatul. Este vorba de un pitestean, in varsta de 43 de ani, care suferea de mai multi ani de ciroza hepatica, dupa o hepatita B delta.

Intrucat nu exista donator-cadavru, sotia bolnavului a hotarat sa il salveze donandu-i o portiune din ficatul ei. “Am avut insa unele retineri in privinta realizarii interventiei, deoarece nici ficatul femeii nu este in cea mai buna stare”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, cel care a efectuat transplantul de ficat. In aceste momente de framantari, dar in care singura solutie salvatoare parea totusi a fi sotia, a aparut donatorul cadavru.

“Operatia a durat in jur de sapte ore, dar totul a fost in regula. Pacientul se afla la sectia Terapie intensiva, este stabil, iar evolutia starii sale de sanatate este buna”, ne-a declarat prof. dr. Popescu.

Potrivit acestuia, “oamenii trebuie sa inteleaga ca noi optam pentru transplantul de la cadavru, pentru ca in cazul donarii de la o persoana in viata avem de-a face cu doua persoane operate.

Profesorul a mai explicat ca Legea transplantului prevede ca in cazul in care donatorul e dintr-o anumita zona a tarii sa fie cautat primitor in zona respectiva: “Astfel ambii rinichi au mers la Cluj, iar cand va fi un donator in Muntenia, ei vor fi transplantati in Bucuresti”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News