Pilotul a câștigat rapid faima în întreaga lume, după ce s-a relatat că a doborât șase avioane rusești în prima zi a invaziei, pe 24 februarie. Guvernul ucrainean și fostul președinte Petro Poroșenko au făcut postări pe Twitter care atestau informațiile.

După succesul pilotului, guvernul ucrainean a transmis: „Oamenii îl numesc Fantoma Kievului. Și pe bună dreptate. Acest as al Forțele Aeriene Ucrainene domină cerurile capitalei și țării noastre și a devenit deja un coșmar pentru aeronavele rusești”.

Ulterior însă au apărut numeroase speculații conform cărora „Fantoma” este, de fapt, doar un mit creat de guvernul de la Kiev pentru a inspira curaj în rândurile luptătorilor lor. Pentru majoritatea, povestea părea, mai degrabă, un scenariu de film de Hollywood.

Cine a fost Stepan Tarabalka

Vineri, 29 aprilie, surse ucrainene din Forțele Aeriene au confirmat pentru The Times identitatea și moartea legendarului pilot „Fantoma din Kiev”: „Maiorul Stepan Tarabalka a fost doborât pe 13 martie, luptând cu forțele inamice covârșitoare”.

Tarabalka s-a născut într-o familie de muncitori din satul Korolivka, vestul Ucrainei. A urmat cursurile Universității Naționale a Forțelor Aeriene din Harkov. El și soția Olena aveau un băiețel, Iarik, 8 ani.

Potrivit surselor ucrainene, Tarabalka a doborât cel puțin 40 de avioane rusești în timpul luptelor.

Mama pilotului, Natalia, a povestit că, încă de când era mic, „Stepan obișnuia să privească avioanele MiG zburând deasupra casei și visa mereu să fie pilot de luptă”.

Casca și ochelarii vor fi scoși la licitație

Pilotul a fost distins postum cu cea mai importantă medalie a țării, „pentru vitejie în luptă”, Ordinul Steaua de Aur, și a primit titlul de Erou al Ucrainei.

Casca și ochelarii „Fantomei din Kiev” vor fi scoși la licitație de o prestigioasă casă din Londra, a mai relatat presa britanică.

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă seara, că „Fantoma” este imaginea personificată a multor piloți ucraineni care protejează cerul și nu a unui singur om, așadar, nu se poate spune că „Fantoma de la Kiev” a murit, potrivit ziarului Pravda.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News