O pereche de schiuri, telefoane mobile, biciclete, zeci de genti de voiaj pline cu haine si chiar un scaun cu rotile. Toate acestea zac in Depozitul de Obiecte Pierdute de la Gara de Nord din Bucuresti. Petrina Bucium, cea care tine sub cheie toate lucrurile adunate de prin trenuri, spune ca putini proprietari se mai intorc dupa obiectele uitate.
Imediat ce ai trecut de ghiseul de Informatii, langa Mesagerie, intr-un mic gang, parca ascuns de ochii curiosilor, este locul unde Petrina Bucium lucreaza de un deceniu. La ea vin toate bagajale uitate de calatori prin trenuri. In depozit, un spatiu ingust, inalt de cativa metri, se afla, de-o parte si de alta, genti, pungi de plastic.
„Uita obiecte foarte vechi”
In atatia ani de cand lucreaza aici, Petrina Bucium a ajuns sa cunoasca starea materiala a oamenilor doar dupa ce au in bagaj. ‘Cei mai multi sunt oameni saraci. Isi uita haine, aparate foto de proasta calitate, telefoane mobile din primele modele aparute pe piata, adica dintr-acelea foarte vechi. Va dati seama ca tot ce e bun si de valoare ajunge in alte maini, iar aceia nu returneaza ce au gasit’, ne explica ea. Dar cazurile cu adevarat tragicomice sunt cele in care este implicata friptura de miel facuta ‘la mama acasa’. ‘Oricum mancarea se altereaza, asa ca nu rezista mai mult de doua zile’, spune angajata.
Norocul Petrinei vine de la catastiful de care nu se desparte niciodata si unde isi noteaza fiecare obiect in parte, totul pe baza de proces-verbal de predare-primire: ‘Vine omul si imi spune ca si-a uitat nu stiu ce bagaj. Eu il pun sa-mi descrie acel bagaj, in ce zi l-a pierdut si ce continea. Din ce am facut asa o medie, cam 10% din „uituci” vin sa-si recupereze bunurile, restul dupa un an le dau la casat’, zice ea.