“Am vrut să merg la o instituţie de prestigiu mondial din clasa a XII-a, însă procedurile de aplicare necesită mult timp, iar eu m-am dedicat total olimpiadelor, în perioada aceea”, îşi începe povestea Andrei. Aşa a ajuns la Facultatea de Biologie din Capitală. “La cursuri se încuraja doar toceala, iar profesorii aveau mari lacune. În plus, ne spuneau lucruri greşite la curs. Nimeni nu te încuraja să gândeşti. Maximumul a fost la un curs de zoologie, unde primeai notă pentru desenele copiate dintr-un manual. Absolut înfricoşător!”, rezumă tânărul experienţa din România.
Taxa anuală e 50.000 de dolari
A început demersurile pentru a pleca la Harvard, unde a fost admis imediat. De fapt, a fost acceptat la opt universităţi americane. Taxa anuală de studiu depăşeşte 50.000 de dolari, însă Andrei beneficiază de bursă, adică nu plăteşte nimic. “Sisteme de ajutor financiar există la toate universităţile din Statele Unite. Românii au o şansă extraordinară să beneficieze de cea mai bună educaţie din lume, gratis!”, îşi încurajează tânărul colegii din ţara natală.
Este povestea unui tânăr care a bifat ani la rând olimpiadele internaţionale şi nu s-a întors niciodată acasă fără un loc fruntaş! Poate fi emblematică pentru sistemul de învăţământ din ţara noastră, care se schimbă an de an şi nu se îmbunătăţeşte niciodată.
«Cheltuielile cu distracţia sunt mici, pentru că noi facem carte»
Chiar dacă taxa de studiu, mâncarea şi cazarea sunt incluse în bursă, studentul de la Harvard are şi alte cheltuieli. “Cele cu distracţia sunt mici, pentru că noi chiar facem carte”, spune Andrei. Ce cuprinde bugetul său lunar:

  • ieşiri în oraş – 200 $;
  • materiale didactice – 200 $/semestru;
  • bilete avion pentru România- 1.000 $. “Mă ajută financiar părinţii, dar şi lucrez, sunt cercetător la universitate. Câştig doar 1.000 de dolari pe lună, dar mă bucur că pot face cercetare ştiinţifică”, adaugă tânărul.

Citeşte şi Libertatea vă prezintă o „radiografie” a vieţii de student în străinătate

 
 

Urmărește-ne pe Google News