Simona Ghita este cu adevarat reprezentativa pentru comunitatea romanilor din Strasbourg. Cum a reusit tanara de 34 de ani sa cucereasca inimile tuturor si sa treaca in ochii “europenilor” de la Strasbourg drept un profesionist de prima mana? Am vizitat-o pe Simona la biroul ei din sediul Consiliului Europei si am aflat povestea studentei care a plecat din Romania cu o bursa de trei luni si a ramas la Strasbourg 11 ani.
“Pentru ca lucrez intr-o organizatie europeana, nu a trebuit sa maschez faptul ca sunt romanca. Dimpotriva, acesta a fost un avantaj urias pentru mine. Am reusit in Franta mai bine decat un francez, chiar daca vin din Romania, chiar daca sunt femeie”. Sunt cuvintele unei femei de 34 de ani, vesela, plina de entuziasm, care iubeste provocarile si care nu ezita sa munceasca de dimineata pana la 10 noaptea, sapte zile din sapte, fie ca e vorba despre un proiect profesional sau despre unul umanitar, ai carui beneficiari sunt victimele inundatiilor catastrofale din vara anului trecut. “Am venit la Strasbourg, la Consiliul Europei, in septembrie 1995, cu o bursa de trei luni, pentru Relatii publice si comunicare. Si am ramas 11 ani”.
In prezent, Simona e webmaster si responsabil de comunicare in cadrul Directiei Generale a Afacerilor Juridice din Consiliul Europei, iar printre colegi e recunoscuta drept o promotoare a limbii si culturii romane. “Nu am visat sa plec din Romania, pentru simplul motiv ca, dat fiind profilul sectiei pe care am absolvit-o la Universitatea Politehnica Bucuresti, am urmat foarte multe stagii de pregatire in Franta. Visul meu era sa invat cat mai multe lucruri intr-un domeniu care m-a atras dintotdeauna: comunicarea. Am facut un master in ceea ce francezii numesc „industria limbii”, care foloseste in lingvistica metodele moderne de comunicare”. Iar rezultatele acestui master se vad in activitatea Simonei de la Consiliul Europei. De la biroul ei pleaca toate pliantele, toate materialele de informare si de promovare a activitatii Directiei Generale a Afacerilor Juridice. “Colegii mei imi trimit forma bruta a acestor documente, iar eu le fac accesibile publicului larg. Sunt ca o veriga de legatura intre specialistii in domeniul juridic de aici si oamenii obisnuiti”.
„De ziua mea ii cuceresc pe toti cu sarmale”
Simona vorbeste despre sine in termeni “europeni”. “Sunt in acelasi timp romanca, europeanca si frantuzoaica. Aici, la Consiliul Europei, granitele s-au sters de mult. Prietenii mei cei mai buni sunt italieni si spanioli, dar si persoane din alte tari din Europa. De ziua mea ii cuceresc pe toti cu sarmale, ardei umpluti si salata de vinete. In plus, le-am recomandat tuturor sa mearga la cumparaturi in Germania, unde pot gasi muraturi, gogosari, ardei kapia sau toba”.
Fiul Simonei, Theodor, de sase ani, adora sarmalele. “Theodor vorbeste franceza, pentru ca asa a invatat la gradinita, dar intre noi doi ne intelegem in romana. Cand ii dau sarmale, imi spune „mami, e delicios” si imi umple sufletul de bucurie”.
In 2005, Simona a venit in vizita la parinti in Romania si a dat peste o tara inecata de inundatii, peste sute de oameni ramasi fara case. “Cand m-am intors la Strasbourg am organizat o colecta in cadrul Asocia-tiei Functionarilor Europeni. Timp de o saptamana am strans sacose cu alimente, haine si obiecte de prima necesitate, donate de colegii mei.”
Ce urmeaza? “Nu m-am gandit niciodata ca voi ajunge aici. Locuiesc cu fiul meu in apartamentul nostru din Strasbourg, in Romania am o familie extraordinara, care m-a sustinut fara rezerve. Nu stiu ce se va intampla de acum incolo, dar simt ca orice voi face va avea legatura cu Romania. Chiar acum, am strans o grupa de 15 colegi „europeni” care vor sa invete limba romana. Cursul a fost lansat in ianuarie 2006. Tara noastra merita sa fie cunoscuta pentru tot ce are ea mai frumos”.
A elaborat primul site public al Consiliului Europei
In Bucuresti, a facut parte din prima generatie de “ingineri francezi”, cu alte cuvinte de studenti ai Universitatii Politehnice la Departamentul de stiinte ingineresti, cu predare in limba franceza. “Asta m-a ajutat foarte mult, pentru ca am ajuns la Consiliul Europei intr-un moment in care comunicarea prin Internet era la inceput de drum. Asa ca, atunci cand a devenit evident pentru toata lumea ca aceasta metoda ar inlesni foarte mult atat comunicarea in interiorul institutiei, cat si comunicarea cu exteriorul, am fost cooptata in echipa care a construit mai intai site-ul Intranet, iar apoi a elaborat primul site public al Consiliului Europei”.
Simona Ghita
Varsta: 34 de ani
Stare civila: divortata
Cand a parasit tara: 1995
Domiciliul actual: Strasbourg
Cand a fost ultima data in Romania: anul acesta, in vacanta de vara
Tara de adoptie: Franta