Schema folosită de Ioan Poenar este una pe cât de simplu de pus în practică, pe atât de greu de probat. După aproape doi ani de anchete peste anchete, procurorii DNA au reuşit să probeze că în perioada 2007-2009, bărbatu din Alba Iulia a păcălit statul cu 20.622.309 lei (echivalentul a 5.495.619 euro) reprezentând impozit pe profit, TVA, accize şi taxe vamale. Poenar era administrator la trei societăţi comerciale şi având drept de semnătură, nu a trecut în contabilitatea firmelor niciun leuţ, deşi în perioada amintită a vândut produse petroliere, utilaje pentru construcţii, uleiuri minerale, anvelope, etc. şi nici veniturile realizate.
”Au existat situaţii în care societăţile comerciale administrate de către Ioan Poenar au declarat la organele vamale o valoare inferioară a mărfurilor introduse în ţară cu consecinţa diminuării taxelor vamale achitate bugetului consolidat al statului. Pentru a evita verificările financiar contabile efectuate de autorităţile abilitate ale statului, inculpatul Poenar Ioan a declarat sedii fictive pentru cele trei societăţi comerciale implicate. Pentru a disimula adevărata provenienţă, inculpatul a transferat în mod succesiv o parte din banii obţinuţi prin evaziune fiscală, respectiv suma de 7.273.301 lei, în diferite conturi bancare aparţinând firmelor implicate, de unde au fost ridicaţi în final de către inculpatul Poenar Ioan”, spun procurorii DNA.
Colac peste pupăză, anchetatorii nu au reuşit să identifice niciun bun aflat pe numele lui Poenar şi nu au avut pe ce să pună sechestru pentru a recupera paguba.