Din cele peste 20 de milioane de romani, foarte putin pot spune cu mana pe inima ca s-au nascut ‘a treia oara’. Inginerul bucurestean Mihai Calaigiu, de 61 de ani, este unul dintre ei. El a primit de doua ori in viata rinichi noi: o data in 1995 si a doua oara anul trecut, pe 16 iulie 2007.
‘Am fost cam al 60-lea pacient de la Institutul de Transplant Renal din Cluj. Pe vremea aceea, interventia nu se facea si la Bucuresti. Dupa aproape doi ani de dializa, o prietena de familie mi-a donat un rinichi. Am avut norocul sa fim compatibili’, isi aminteste Mihai Calaigiu povestea primului transplant, in anul 1995.
In 2003, un accident stupid avea sa-l readuca in randul celor obligati sa faca dializa. ‘Am cazut in curte intr-un canal, iar lovitura mi-a afectat rinichiul si am ajuns din nou sa fac dializa. In 2004, prof. Mihai Lucan, cel care in 1995 imi transplantase rinichiul, a fost nevoit sa mi-l scoata. Am ramas din nou cu un singur rinichi si am continuat dializa, de trei ori pe saptamana. In februarie 2007, au aparut niste complicatii si nu am mai suportat dializa. Cateva luni mai tarziu am reusit sa-mi gasesc un nou donator si am fost supus celui de-al doilea transplant renal’, spune Mihai Calaigiu. Asa a ajuns din nou la Cluj. De data aceasta a fost al 800-lea pacient, caruia i s-a facut transplant renal la institutul de acolo.
Donatorul a fost o nepoata a sotiei sale. ‘Nimeni nu a fost compatibil cu mine, in afara de aceasta nepoata. Acum, am cu ea o relatie speciala, pentru ca mi-a salvat viata. O sa-i fiu vesnic recunoscator’, explica barbatul.
Inghite pastile o data la doua ore
Vreme de 10 ani a condus Asociatia Bolnavilor Transplantati din Romania. Pentru ca si el a primit doi rinichi, Mihai Calaigiu stie toate problemele pe care le au cei care au suferit cel putin un transplant de organe. Mihai trebuie sa ia, in medie, 15 medicamente pe zi. O data la doua ore, barbatul este nevoit sa-si inghita pastilele. Si, din pacate, s-a ales si cu hepatita C. ‘Dupa primul transplant, mi-am descoperit boala. Cred ca am luat-o cand faceam dializa. Din fericire, nu e in stadiu avansat si o pot tine sub control cu tratament’, spune Mihai Calaigiu.