Fiecare calculator pe care hackerul roman Victor Faur l-a distrus in Statele Unite l-ar putea costa 4 luni de inchisoare. Faur are in SUA un dosar de 23 de pagini la procuratura din Los Angeles, in care procurorii prezinta cu lux de amanunte cum s-a jucat aradeanul cu cele 150 de calculatoare din centrele Agentiei Spatiale Americane, Departamentului pentru Energie si Marinei Statelor Unite. Un calcul matematic arata ca, potrivit legii americane, aradeanul risca 50 de ani de puscarie. Libertatea va prezinta extrase din dosarul intocmit de procurorul Brian Hoffstadt de la Sectia de Infractiuni Electronice si Proprietate Intelectuala.

Aventura lui Victor Faur in cele mai bine pazite sisteme informatice din lume a inceput in luna octombrie 2004 si s-a sfarsit acum doua luni, pe 12 octombrie 2006.

A inceput cu NASA, unde a atacat tocmai calculatoarele care colectau date de la sondele trimise in sistemul solar sau erau esentiale pentru comunicarea cu diversele vehicule spatiale aflate in misiune. Faur a mai spart calculatoarele din statul Maryland responsabile cu stabilitatea satelitilor de telecomunicatii. Aici au fost cele mai mari pierderi.

Acuzatul Faur si prietenii sai formau grupul White Hat, care avea drept scop “spargerea” calculatoarelor NASA, pe motiv ca erau cele mai bine protejate din lume

“O suta paisprezece calculatoare din centrele NASA au fost compromise. NASA a inregistrat pierderi de 1,366 milioane $, costurile personalului care a fost nevoit sa raspunda intrusilor, sa evalueze pagubele si sa recupereze date, programe si informatii“, se arata in dosarul americanilor. Departamentul pentru Energie a suferit pierderi de 55.000 de dolari, iar Marina, de 38.000 $.

-Ce a facut romanul in calculatoarele americanilor? Faur a intrat in sistem, a instalat programe care au depistat toti utilizatorii si parolele lor, le-a sters conturile, apoi s-a jucat cu ele pe post de server de chat. Si nu doar atat.

Le-a folosit ca sa lanseze atacuri si asupra altor tinte. “Acuzatul Faur a vandalizat sistemele computerizate si a afisat pe ecranele calculatoarelor imagini si mesaje care indicau faptul ca au fost “hack-uite”, scriu procurorii. “Faur a trimis pe adresele de e-mail pe care le controla parole si date gasite in calculatoarele compromise”.

-Folosea serverele de la Harvard sau Stanford.  “Ca sa isi atinga scopul, Faur accesa computerele de la NASA, Departamentul pentru Energie sau Marina SUA, de la calculatorul sau de acasa, insa folosea fie direct un cont de Internet din Romania, fie indirect, prin conturi terte de America Online (AOL), computere pe care le folosea drept servere pentru paginile sale de Internet, sau prin calculatoarele compromise de la institutii de invatamant superior din Statele Unite, precum universitatile Harvard, Stanford, Berkeley sau San Diego”, scriu procurorii.

Hackerul roman isi spunea „SirVic” 

-Cum i-au dat de urma. A fost descoperit dupa ce anchetatorii au refacut tot traseul conturilor de e-mail si calculatoarelor pe care Faur le folosea drept gazde pentru conturile de e-mail sau site-uri. Victor Faur a folosit sase e-mailuri, filmeondivx@yahoo. com, filmeondivx@hotmail.com, vicafk@ yahoo.com, nasarrrewt @yahoo.com, nasarewt @gmail.com si SirVic@ jpl.nasa.gov si trei site-uri, www.sirvic.biz, www.sirvic.org, www. whitehat.cc.

Victor Faur va avea parte de un proces penal in care acuzarea va fi chiar SUA. Procurorii au listat in dosar identitatile folosite de roman, ca sa fie siguri ca va fi condamnat pentru toate infractiunile

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News