Stefan Catrinescu e unul dintre cei mai vechi si mai priceputi armurieri din Bucuresti. El si-a deschis un atelier de reparat si reconditionat arme imediat dupa revolutie. Prin mainile lui au trecut mii de pusti, unele dintre ele unicat de mare valoare. Are 50 de ani si a facut scoala de armurieri in Germania.
Stefan este armurier de dinainte de 1989, dar a renuntat la meserie imediat dupa revolutie. Dupa un an, s-a razgandit si a deschis un atelier de armurarie – Eurocomertz – pe care l-a ajustat apoi cu un nou domeniu, vanzarea de arme si obiecte de autoaparare. I-a mers greu la inceput, dar acum are cam 200 de comenzi pe an, din toata tara. ‘De-a lungul activitatii mele, mi-au trecut prin maini mii de astfel de arme. Este de ajuns sa arunc o privire asupra lor ca sa stiu imediat cam cat de valoroasa e sau unde a fost produsa. Restaurarea acestor arme e o adevarata arta. Acum, de exemplu, am la reparat un Winchester Henry Rifles, model 1866. La vremea ei, a fost o arma de razboi, insa acum e extrem de rara si de scumpa.
Acelasi model, insa cu sase ani mai vechi, se vinde cu aproape 99.000 de dolari. O alta arma pe care o am acum in atelier este un model Darne St. Etienne, frantuzeasca, produsa prin anul 1917. Are pat din lemn de nuc in forma de gat de lebada personalizat. Si acest model e extrem de rar. Valoreaza cam 15.000 de euro, ne-a spus Stefan Catrinescu.
O arma poate valora si 1.000.000 €
In prezent, in Bucuresti mai sunt doar trei armurieri, mesteri in tainele reconditionarii si repararii armelor valoroase si vechi. Reporterii Libertatii au reusit sa patrunda pentru cateva ore in atelierul unuia dintre ei si sa vada cum sunt readuse la viata si la stralucirea de odinioara arme vechi de sute de ani.
Cele mai apreciate pusti sunt din Austria
O arma de vanatoare adevarata este o bijuterie a carei valoare oscileaza intre 10.000 de euro si un milion de euro. Unele din cele mai bune arme din Europa se fac in regiunea Feralcht din Austria. In aceasta localitate sunt mai multe familii care fabrica pusti de cand s-au inventat acestea, adica de cateva sute de ani.
Tot ce fac acesti mesteri este o adevarata opera de arta. Armele sunt prelucrate manual, in serie limitata sau personalizata, in functie de cererea clientilor. De obicei, o singura firma din Austria produce maximum 15 arme pe an, atat de greu este procesul de fabricare. O astfel de arma facuta de ei poate ajunge la pretul unei masini de lux, precum Bugatti Veyron.
Patul armei este realizat din radacina de lemn de nuc si este inscriptionat cu cifra ‘1, din aur. Cifra reprezinta faptul ca arma este prima dintr-o serie limitata
Partile metalice ale pustii sunt pline de gravuri lucrate manual de catre mesterul care a realizat-o. Reconditionarea lor necesita multa migala si timp
Piesele din mecanismul de tragere al armei sunt aurite. Dupa mai mult de 140 de ani, acestea se afla inca in starea lor originala si in perfecta conditie de functionare
Exporta munitie pentru autoaparare in Germania
Desi are doar trei angajati, o secretara-consultant stiintific, un strungar si un tamplar, Stefan Catrinescu a ajuns sa exporte componente de arme, facute de micuta lui firma. Ba, mai mult, in ultimii ani produce si exporta chiar si munitie de autoaparare. ‘Eu sunt inginer, dar lucrez in domeniul armelor inca din 1993. Cea mai mare realizare a mea este finalizarea unui proiect de cartus care se exporta de ani buni in Germania si se gaseste in cataloagele de specialitate, ne-a spus Doina Alexe, una dintre angajatele armurierului bucurestean.