Într-o conferinţă de presă, Kallas a declarat că ţări ca România, Bulgaria, Grecia şi Letonia fac eforturi susţinute pentru creşterea siguranţei pe şoselele şi autostrăzile interne.
Raportul CE mai arată că scăderea numărului de decese în accidentele rutiere în perioada 2001-2010 a fost cea mai mică (minus 3 procente), faţă de minus 43 procente la nivelul Uniunii Europene.
La nivelul UE, scăderea ratei deceselor în accidentele rutiere a fost de 2 la sută în 2011 faţă de anul anterior. Tendinţa îngrijorătoare constatată de raportul CE este aceea că în unele state membre, ca Germania şi Suedia, care au unele dintre cele mai sigure şosele şi autostrăzi, se manifestă o creştere a numărului de decese în accidente rutiere.
”Cifrele prezentate în raportul de astăzi constituie un semnal de alarmă. Este cea mai lentă scădere a numărului de decese în accidentele rutiere din ultimul deceniu. În fiecare zi, 85 de persoane îşi pierd viaţa pe şoselele Europei. Trebuie să ne intensificăm clar eforturile la nivelul UE şi la nivel naţional pentru a ne atinge obiectivul de înjumătăţire a numărului victimelor accidentelor rutiere până în anul 2020. Le voi trimite miniştrilor din toate statele membre scrisori în care voi cere informaţii despre planurile de consolidare a siguranţei rutiere în 2012, a adăugat Siim Kallas.
În ultimul deceniu, potrivit planului de acţiune pentru siguranţa rutieră 2001-2011 s-au înregistrat progrese majore, numărul deceselor pe şoselele europene scăzând cu 45%.