Sfântul Matei, A­pos­tol al lui Hristos, era o­riginar din Capernaum (l­o­calitate în care a co­pilărit Mântuitorul du­pă ce a plecat din Na­za­ret, astăzi în ruine), un­de exercita profesia de încasator de taxe şi im­pozite. Era fiul lui Al­feu, iar pe vremea când L-a cunoscut pe Ii­sus Hristos purta nu­mele Levi. După ce a devenit apostol, a pri­mit numele Matei.

Deşi avea o po­zi­ţie socială privilegiată, fiind vameş în sluj­ba regelui Irod An­ti­pa, Matei s-a convertit la noua credinţă du­pă ce Iisus a intrat în ca­sa lui, unde a luat masa şi le-a vorbit celor prezenţi despre creş­tinism.

După Învierea Dom­nu­lui, a întreprins că­lă­torii misionare în Per­­sia şi Etiopia. Se spu­ne că Sfântul A­pos­tol Matei a luat parte la Si­nodul din anul 49, iar î­nainte de persecuţia de­marată de regele I­rod Agripa I îm­po­triva creştinilor, a scris Sfânta sa Evanghelie în lim­ba ebraică, dialectul aramaic, vorbind de­spre Mântuitor şi des­pre Sfin­ţii Apostoli pentru co­munităţile din Iu­deea. Evanghelia scrisă de el (conside­ra­tă a doua dintre cele pa­­­tru) a fost tradusă şi în lim­ba greacă, î­na­in­te de a­nul 70, când a fost dă­râ­mat Ierusa­li­mul.

Unele legende spun că a sfârşit străpuns cu sabia în spate, în timp ce se afla lângă al­tar, din ordinul re­ge­lui e­tiopian Eg­gi­pus. Alte povestiri a­mintesc de faptul că ar fi fost legat de un stâlp şi ars în Mir­mi­na, din ordinul îm­pă­ratului Fulvian.

Cele patru cărţi au fost scrise între anii 60 şi 100

„Evanghelie” este un cuvânt de origine greacă, euangelion, care ajunge în româneşte prin cuvântul latin evangelium şi înseamnă „veste bună”. A­ceas­tă veste se referă la viaţa şi predica lui Iisus Hristos. Ce­le patru evanghelii au fost scrise între anii 60 şi 100 d.H. Sunt numai patru, pentru că tra­di­ţia apostolică a transmis Bi­se­ricii că numai a­cestea trebuiau să fie cu­­prinse în lista Cărţilor Sfin­te. Cele pa­tru evanghelii, după Matei, Marcu, Luca şi Ioan, fiind considerate mărturiile principale cu privire la viaţa şi la învăţătura lui Iisus, constituie inima tuturor Scripturilor şi ocupă un loc unic în Biserică.

Urmărește-ne pe Google News