După ce a trăit ororile războiului, după ce l-a călit gerul Siberiei şi l-a încercat chinul Gulagului, miercuri, la Moscova, medicul Alexandru Ţăţulescu (95 de ani) a primit din partea preşedintelui României Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.

Înalta distincţie i-a fost înmânată de către ambasadorul României în Federaţia Rusă, Constantin Mihail Grigorie, în semn de apreciere pentru înalta ţinută morală şi patriotismul de care a dat dovadă ca militar al Armatei Române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Vizibil emoţionat, medicul Ţăţulescu le-a mulţumit oficialilor români pentru distincţia acordată: “Pentru mine, România a rămas patria de care am fost rupt în tinereţe”.

Nu şi-a mai revăzut ţara

Viaţa lui Alexandru Ţăţulescu este o adevărată epopee a supravieţuirii. Se află pe pământ rusesc de 65 de ani. La 3 martie 1945, pe când se afla în oraşul Lucene, din Slovenia, a fost arestat, fără nici o explicaţie, şi transportat la Moscova, la închisoarea Liubianka, stând în condiţii inumane de detenţie. În luna decembrie a aceluiaşi an, i se aduce la cunoştinţă că nu mai are statutul de prizonier de război, fiind condamnat la opt ani de muncă în lagărele Uhta şi Vorkuta, din Siberia. În 1952, este eliberat, dar i se stabileşte domiciliul forţat în URSS. Şi-a desfăşurat activitatea ca medic în Sankt Petersburg, în Chişinău şi la Moscova, până la ieşirea la pensie, la mijlocul anilor 80. Nu a mai reuşit să revină în ţară, fiind prea în vârstă pentru a mai putea călători.

Urmărește-ne pe Google News