Femeia a găsit piatra de 3,5 kilograme în albia unui pârâu în Colți, un sat situat în sud-estul țării, și a folosit-o zeci de ani ca opritor de ușă, fără să bănuiască valoarea uriașă pe care o are. Nici măcar hoților care i-au spart casa la un moment dat nu le-a trecut prin cap că femeia deținea o comoară.

Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, unde se află în prezent chihlimbarul, a confirmat informația pentru EL PAÍS, potrivit Rador Radio România.

În 1991, când femeia a murit, piatra pusă la ușă a atras atenția unei rude. Moștenitorul s-a gândit că este o rocă, dar studiind-o atent și-a dat seama că ar fi o piatră semiprețioasă de mare valoare. Bănuiala i-a fost confirmată de experți, astfel că pepita a fost vândută statului român.

Ar putea avea o vechime de zeci de milioane de ani

Obiectul prețios, inclus în categoria tezaur, a ajuns la specialiștii Muzeului de Istorie din Cracovia (Polonia), care are o secțiune dedicată studiului pietrelor semiprețioase.

Aceștia au stabilit imediat că este vorba despre un obiect autentic și au estimat că ar putea avea o vechime între 38,5 și 70 de milioane de ani.

Specialiștii susțin că piatra este una dintre cele mai mari piese din lume și cea mai mare din categoria sa.

Rudele bătrânei au povestit că în timpul unui jaf, în care au fost furate doar niște bijuterii din aur de mică valoare ale femeii, hoții au ignorat complet bucata de chihlimbar.

„În căutarea frenetică de obiecte de valoare, ei nu au băgat în seamă adevărata comoară din casă, care se afla chiar sub ochii lor”, au spus acestea.

România este una dintre țările lumii care dețin importante zăcăminte de chihlimbar, județul Buzău fiind una dintre zonele bogate în chihlimbar.

FOTO: Facebook/Muzeul Chihlimbarului

 
 

Urmărește-ne pe Google News