Cum vine noaptea, cătunul băcăuan Scutaru e inundat de întuneric. După ce apune soarele, cele câteva case, unde nici în secolul XXI nu a ajuns curentul electric, par rupte din filmele horror, fiind parcă bântuite. Aici, însă, şapte suflete îşi duc traiul după o zi pe alta. Nicolae Brumă, 37 de ani, şi Elena Manea, 34 de ani, muncesc cu ziua, câştigând câteva zeci de lei pe lună. Au reuşit în aceste condiţii vitrege să crească cinci copii. Nici unul dintre ei nu a văzut şi nu a ţinut vreodată un bec în mână, aşa că am decis să le aducem unul.
Prin noroiul ce pare să te înghită dacă te aventurezi fără să fii cu băgare de seamă, o căruţă înaintează cu greu. În maximum o jumătate de oră soarele apune, iar cei doi copii care stau în atelaj par să fie speriaţi de acest lucru. Sar pe marginea drumului şi o rup la fugă, prin glod şi bălţi, spre o căsuţă de chirpici aplecată pe spate. Bărbatul care mână caii şi femeia care-i stă alături ne privesc cu uimire. Doar când aud că deschidem subiectul curentului electric, bărbatul ţipă: “Ne băgaţi curent?! Când? Săptămâna asta?” Din păcate, nu.
Hoţii le-au furat găinile noaptea, cu ei în casă
Cei doi copii sunt Bobi şi Ionuţ. Merg la şcoală pe jos câte cinci kilometri, iar noaptea e cel mai greu, pentru că se întorc acasă pe bâjbâite. Încearcă să fie silitori şi fiecare temă, făcută la lumina unui opaiţ chior, e un adevărat chin. “Tata are probleme mari cu coloana şi abia se mişcă. Noi suntem bărbaţii în casă. Luăm apă de la fântâna din spatele casei. Becuri nu am văzut decât la şcoală, nu ştim cum e să ai unul în casă sau măcar pe stradă. Acum e greu. Hoţii de prin satele vecine ne-au furat din găini cu noi în casă. I-am auzit, dar nu aveam ce face”, ne spune Bobi, cu maturitatea unui copil îmbătrânit de greutăţile unei vieţi pe care nu o merită.
«Ne-ar trebui vreo trei-patru, dar, dacă nu avem curent…»
Au ţinut pentru prima dată un bec în mână şi au putut să-l analizeze abia când noi le-am adus obiectul care, pentru cei mai mulţi dintre noi, re-prezintă o banalitate. “Deci, ăsta e un bec? E scump? Ne-ar trebui şi nouă vreo trei-patru, dar, dacă nu avem curent, tot degeaba”, spune cu tristeţe Bobi.
Pe bărbat îl cheamă Necolae Brumă, are 37 de ani, şi împreună cu Elena Manea, de 34 de ani, are cinci copii.
Din casă se aude un plânset de copil. Mai mult târându-se spre noi, Neculai ne explică: “Sunt cei mici. Ileana are un an şi patru luni, stă în căruţ. Sabina are doar patru luni. Cu ei stă Vasile, ăsta mic, de şapte ani. Pe Bobi, de 11 ani, şi pe Ionuţ, de 14 ani, îi luăm cu noi”.
Oamenii nu ştiu ce înseamnă lumina de bec decât de pe străzile satelor vecine. De avantajele oferite de electricitate, nici atât. “Banii pe care-i avem îi dăm pe mâncarea copiilor. Nu avem să dăm pe lanterne şi pe baterii”, ne spune Elena, în timp ce o alăptează pe Sabina.
Ce spun autorităţile: Cătunul ar putea fi racordat la curent
“Noi am făcut studii de fezabilitate şi le-am înaintat consiliului judeţean pentru a fi analizate. Urmează ca până în luna iunie să avem un rezultat pozitiv şi cătunul să fie racordat la curent. Noi vrem să dezvoltăm zona din punct de vedere turistic, întrucât avem aici Mănăstirea Caşin”, ne-a spus Gabriel Apreotesei, primarul comunei Mănăstirea Caşin, care administrează cătunul Scutaru.