Viitura apocaliptica venita pe raul Suceava a ‘spalat efectiv toate drumurile de acces catre satele Nisipitu si Ulma, lasand izolate mai multe sute de familii. Un singur barbat a refuzat, insa, sa stea cu mainile in san, luand atitudine imediat. Corneliu Turcan, de 37 de ani, din satul vecin Brodina, s-a suit la volanul camionului sau si a ajuns primul cu ajutoare in satele izolate direct prin albia raului involburat!

Satele sucevene Brodina si Nisipitu erau pana acum cateva saptamani despartite de un drum de 13 kilometri. In comun, cele doua asezari aveau raul Suceava, un fir de apa ignorat total de oamenii locului. Doar ca, in urma cu nici trei saptamani, un suvoi apocaliptic a maturat tot ce i-a stat in cale – de la copaci, stalpi de inalta tensiune pana la case, masini si drumuri de acces.

Daca in cele doua sate, in mod obisnuit, timpul se scurgea molcom, viata trecand de la un capitol la altul neobservat, inundatia a dezlantuit iadul, trezindu-i pe oameni din amorteala… din pacate, in mijlocul celui mai crunt cosmar. Izolati de restul lumii, pe intuneric, fara nici o utilitate si in majoritatea cazurilor fara un acoperis deasupra capului, satenii ramasesera ai nimanui.

‘Camionul acesta e al meu. Nici nu am mai stat pe ganduri si, cum s-au creat rampe care sa imi permita sa cobor in rau, am incarcat bena cu generatoare, alimente sau alte ajutoare venite de prin tara si am pornit spre sat, isi aminteste acum Corneliu Turcan, de 37 de ani, angajat al Politiei de frontiera din Brodina. Pe om nu l-a interesat ca apa ajunsese si la casa lui, inundandu-i beciul, sau ca peretii propriului camin erau imbibati cu apa. ?Am avut in total 25 de curse, deci am trecut raul de 50 de ori. La inceput intram in el. Apa era tulbure si nu vedeam unde calc cu roata. Mai era cate o groapa si camionul se dezechilibra. Mai era si cate un bolovan peste care nu puteam sa trec sau derapam.

Cand reuseam, mai intram si pe vechiul drum, unde erau portiuni neatinse de viitura. Cam o ora, o ora si jumatate dura un drum, fara sa pun si intoarcerea la soco-teala, in functie de cat de umflat era raul, isi aminteste acum eroul sucevean, cand apele s-au domolit.

Si Elena Basescu a vizitat Nisipitu

La scurt timp dupa seria de articole in care va relatam aventura traita pentru a duce ajutoare, Nisipitu si Ulma au fost vizitate chiar de fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, insotita de presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur. Delegatia venise pe acelasi traseu initiat de Corneliu  Turcan, cu pachete pentru sinistrati. Politistul de frontiera si-a continuat cursele pana cand drumul a fost ‘carpit. In prezent, in comunele izolate se poate ajunge cu masina, curentul electric fiind reinstalat, iar oamenilor ramasi fara adapost le-au fost puse la dispozitie case modulare.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News