Cu această întâlnire s-a încheiat prima rundă de discuţii, o nouă rundă urmând să aibă loc săptămâna viitoare, marţi sau miercuri.

Cel mai probabil vineri Orban va prezenta Cabinetul şi programul de guvernare, iar partidele parlamentare vor lua decizia finală privind votul din Parlament.

Barna: „O să vedem ce se va întâmpla luni şi marţi cu iniţiativele despre care am vorbit”

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat vineri, după negocierile avute cu reprezentanţii PNL, că a existat o „deschidere explicită” a premierului desemnat, Ludovic Orban, pentru măsurile susţinute de USR şi că aceasta a fost „o primă discuţie”, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să aibă loc încă o rundă de consultări.

„A fost o primă discuţie, o să vedem ce se va întâmpla luni şi marţi cu iniţiativele despre care am vorbit – ‘Fără penali, primari în două tururi şi recursul compensatoriu – am stabilit să ne revedem marţi după-amiază sau miercuri dimineaţă pentru încă o rundă de consultări şi pentru eventuale decizii. (…) A existat, într-adevăr, o deschidere explicită a premierului desemnat pentru aceste măsuri, au spus că susţin”, a afirmat Barna la Palatul Parlamentului.

El a precizat că obiectivul pe termen scurt al USR este ca iniţiativele menţionate să ajungă pe ordinea de zi a Parlamentului.

Premierul desemnat, Ludovic Orban a spus că reprezentanţii USR nu pot condiţiona sprijinul pentru noul guvern prin adoptarea unor proiecte, săptămâna viitoare, în plenul Camerei Deputaţilor, atât timp cât acest lucru nu depinde de liberali.

„Vă spun sincer că nu cred că asta va fi poziţia lor, pentru că este o poziţie nerezonabilă. Nu poţi să ceri PNL decât ceea ce poate să dea PNL, şi anume să susţină proiectele respective, pe care noi oricum le susţinem, pentru că unele dintre ele sunt proiectele noastre”, a spus liderul PNL.

USR, actor cheie în negocierile pentru formarea Guvernului Ludovic Orban

USR intră, astfel, ultima la discuţii cu premierul desemnat, iar Ludovic Orban este obligat de matematica parlamentară să îl convingă pe liderul Barna să susţină Executivul.

În lipsa voturilor de la USR, PNL nu poate atrage o majoritate care să voteze Guvernul, astfel că negocierile de astăzi sunt cruciale pentru soarta noului Executiv.

Deja a intervenit o ruptură între cele două partide, prin votul din Senat, pe proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi, unde liberalii au absentat la vot.

Proiectul merge la votul final, în Camera Deputaţilor, iar cei de la USR spun că votul pe această lege este obligatoriu pentru susţinerea Guvernului.

USR mai are şi alte condiţii: Fără Penali în Funcţii Publice, eliminarea recursului compensatoriu şi a Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.

Până în prezent, după consultările cu PMP, UDMR, ALDE şi Pro România, nicio formaţiune nu a anunţat o susţinere necondiţionată pentru Guvernul Orban.

Acesta are de partea lui doar grupul minorităţilor naţionale, care a anunţat oficial că va da votul pentru Cabinetul PNL.

Scenariul amânării votului în Parlament. Campania electorală dă peste cap negocierile

Parlamentarii par din ce în ce mai convinşi că Guvernul Orban nu va ajunge la votul din Parlament. Astfel, se va încerca tergiversarea audierii miniştrilor şi a votului din plenul Parlamentului până după alegerile prezidenţiale, mai ales că partidele nu cedează, la negocieri, tocmai pentru că se află în logica de campanie şi nu riscă să piardă, la capitolul imagine, prin acceptarea unor compromisuri.

Astfel, zic aleşii, nu se va ajunge sub nicio formă la o majoritate confortabilă, care să voteze Guvernul, iar, în acest caz, fie instalarea noului Guvern se va amâna, fie Guvernul Orban va pica, la vot.

Preşedintele Klaus Iohannis va chema din nou partidele la consultări, în acest scenariu şi va propune un nou premier, care poate fi tot Ludovic Orban. În tot acest timp, guvernul Dăncilă rămâne interimar la Palatul Victoria, cu atribuţii restrânse.

Urmărește-ne pe Google News