Medicul Sorin Baloș, specializat în chirurgie cardiovasculară, a fost condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de patru ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. De asemenea, el a primit o amendă penală de 14.000 de lei și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales într-o funcție publică, precum și de a mai profesa în spitalele de stat, excepție făcând urgențele, vreme de un an.
Flagrantul, la inițiativa lui Marian Godină
Baloș a fost prins în flagrant delict pe 2 noiembrie 2021, în timp ce lua mită pentru o operație pe cord deschis, după cum a relatat Libertatea la acea dată.
Flagrantul delict s-a realizat după ce un apropiat de-al pacientei i-a scris polițistului Marian Godină, originar, la rândul lui, din Brașov, pentru a-i cere un sfat cu privire la faptul că medicul, la câteva zile de la operație, ar fi cerut suma de 10.000 de lei pentru „personalul participant” la intervenția chirurgicală.
„Un membru al familiei tocmai s-a operat zilele trecute la Spitalul Județean de Urgență din Brașov. Domnul chirurg care a făcut operația i-a cerut mătușii mele o sumă destul de consistentă de bani, 10.000 de lei (pentru personalul participant la operație). Astăzi, de teamă, vărul meu a luat legătura cu domnul doctor și i-a dat o parte din bani, 2.000 de lei, spunându-i că ulterior îi va da și restul banilor. Dacă m-ai putea ajuta cu un sfat sau cu o părere, aș fi recunoscător”, a fost mesajul trimis de bărbat lui Marian Godină.
Polițistul l-a sfătuit pe bărbat să meargă să îi dea medicului suma cerută.
„I-am răspuns omului, i-am dat un număr de telefon la care să sune și i-am zis să nu cumva să dea înapoi și să aibă încredere. Nu a dat, iar azi s-a dus să dea bănuții domnului doctor. Pe hol așteptau câțiva «pacienți» care au intrat în cabinet nepoftiți, imediat după tranzacție”, a povestit Godină pe Facebook.
„L-am văzut când a căutat în sacoșă, chiar mi-a pus mâncarea în frigider”
În total, patru martori au făcut declarații din care a reieșit că medicul Sorin Baloș primea bani pentru operațiile efectuate, judecătorii Tribunalului Brașov, unde cazul s-a judecat în primă instanță, reținând două infracțiuni de luare de mită: una în formă continuată, dovedită prin trei acte materiale datând din 2021, și una singulară, datând din 2015.
Chirurgul brașovean avea, conform declarațiilor acestor martori, un tarif standard: 2.000 de euro sau echivalentul acestei sume în lei.
Într-unul dintre cazuri, o martoră povestește că a ascuns banii într-un pachet de alimente și, neputându-se deplasa din pricina faptului că tocmai fusese operată, l-a rugat pe medic să caute în sacoșă, iar acesta, după ce a luat plicul ascuns într-un prosop, i-ar fi introdus alimentele în frigider.
„Pachetul mi-a fost trimis de fată duminică dimineață. (…) Eu nu am verificat să văd unde sunt banii, pentru că nu puteam, dar știam sigur că sunt acolo. Medicul a venit mai pe la amiază și i-am spus că este ceva pentru dumnealui în sacoșă. L-am văzut când a căutat în sacoșă, chiar mi-a pus mâncarea în frigider. I-am spus că banii sunt într-un plic, înveliți într-un prosopel. L-am văzut când i-a găsit, a dat la o parte prosopul și a băgat plicul în buzunar. (…) Nu pot să spun că mi-a dat impresia că ar aștepta ceva în schimbul actului medical efectuat”, a povestit femeia.
Aceeași martoră a declarat în fața instanței că are o pensie în cuantum de 800 de lei, astfel încât a apelat la fiul său să o ajute cu suma de 2.000 de euro, motivul fiind acela că a vrut să se asigure „că e îngrijită corespunzător”.
De asemenea, fiica acesteia i-a confirmat spusele și a adăugat că medicul Baloș nu ar fi cerut niciodată bani pentru exercitarea atribuțiilor sale.
„I-am dat pentru că noi am vrut să fim în rând cu lumea, așa am vrut să recompensăm noi operația efectuată”, a spus femeia.
Medicul l-a trimis la bancomat
Un alt martor a prezentat o situație mai veche, din cursul anului 2015, când medicul i-ar fi cerut bani și chiar i-ar fi „indicat să se deplaseze” la bancomat.
Astfel, el a relatat că, în cursul anului 2015, pe fondul unor probleme cardiace, a ajuns la Baloș, care i-a confirmat că avea nevoie de o intervenție chirurgicală, fiindcă sănătatea sa era în pericol. În aceeași zi, bărbatul a fost internat.
A doua zi, bărbatul a povestit că a fost chemat în cabinetul lui Baloș, care i-a solicitat suma de 2.000 de euro pentru operație. Conform motivării, „inculpatul i-a motivat că are nevoie de acești bani întrucât intenționează să construiască o clinică privată”.
La răspunsul pacientului că nu dispune de această sumă asupra sa, banii fiind în cont, inculpatul (…) i-a indicat să se deplaseze la parterul instituției unde sunt amplasate ATM-uri de la mai multe unități bancare.
Motivarea judecătorilor:
Martorul în cauză s-a executat și, astfel, medicul a primit banii.
Judecătorii vorbesc despre „flagelul mitei”
În motivarea prin care Baloș este condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, judecătorii scriu că „gravitatea faptei este evaluată și din perspectiva a ceea ce constituie flagelul mitei, care în societatea românească este foarte prezent, mai ales în profesiile medicale, unde societatea îngăduie și acceptă în mod nepermis atențiile și recompensele, tratându-le ca pe o normalitate”.
Totodată, magistrații adaugă că faptele medicului reprezintă „un pericol social deosebit de ridicat”, având în vedere faptul că luarea de mită s-a produs în legătură cu îndeplinirea unui act medical, că sumele au fost ridicate raportat la situația materială a pacienților, dar și la sănătatea precară a acestora.
Judecătorii se declară „dezamăgiți”, de asemenea, de faptul că medicul a luat mită, în ciuda unor resurse materiale consistente.
Astfel, scriu ei, „instanța privește cu dezamăgire faptul că, în pofida unei foarte bune reputații profesionale și a resurselor materiale provenite din retribuțiile corespunzătoare activităților prestate, a siguranței materiale de care pare să se fi bucurat, inculpatul (…) a ales în mod repetat să nesocotească etica profesională și normele de drept penal”.
Pe de altă parte, judecătorii arată că instanța „nu face abstracție nici de referințele și meritele profesionale ale inculpatului care, în acest context, cântăresc ca și circumstanțe personale mai mult decât se întâmplă în mod uzual”.
„Se rețin competențele medicale și specializările aproape exclusive pe care le are inculpatul (…), cel puțin în raza teritorială a Brașovului și a județelor limitrofe, deservind cu maximă competență cazuri și intervenții chirurgicale complexe”, se mai precizează în motivare.
Instanța arată „încredere” că medicul nu va repeta fapta
Pedeapsa complementată primită de medicul Baloș vizează atât interdicția de a fi ales în funcții publice, cât și interdicția de a mai profesa în spitalele de stat, „cu excepția situațiilor medicale urgente”, pentru o perioadă de un an.
Instanța explică și de ce: comunitatea ar avea de suferit din cauza pierderii unui medic considerat valoros, dacă pedeapsa ar fi aplicată pentru o perioadă mai îndelungată.
Articolul 289 C. pen. obligă instanța să interzică inculpatului exercitarea activității profesionale în executarea căreia a săvârșit fapta, însă instanța apreciază că, raportat la competențele profesionale deosebite și exclusive ale inculpatului, extinderea obligației pe o durată mai mare de un an nu ar deservi în realitate interesul societății de a avea în unitățile spitalicești de stat un medic cu specializarea inculpatului.
Extras din motivarea Tribunalului Brașov:
Totodată, judecătorii consideră că este „mai important ca inculpatul să revină în activitatea medicală de stat, care este una gratuită, învestind inculpatul cu maximă încredere în sensul că nu va reitera comportamentul infracțional”.
Decizia din 31 ianuarie a Tribunalului Brașov nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
DoarDiviziaB • 07.02.2023, 08:46
Eu sunt de părere că oricine ia șpagă, aducă bani necuveniti, in orice domeniu sa fie tratați în mod egal. Restul este can can. Și ITP-ul care da drept de circulație unor bombe și arme în trafic, și zugravul care nu declară sumele lucrate la negru și toți în aceiași situație. Hai sa nu fim ipocriți și să ne uităm doar in ce direcție ne pasa. Văd că spuneți că deh medicul este cel care vinde viața sau alte alea. Într-un fel sau altul toți care fura și iau șpagă influențează viața cuiva. Cel care nu plătește impozite ia din banii spitalelor, cei care dau ITP pe ochi frumoși omoară oameni din cauza cazanelor care nu reacționează corect la frane și poluează excesiv îmbolnăvind milioane de oameni.
corcoran • 03.02.2023, 13:31
Frumos asa, iei spaga 10.000 lei de pacient de sute de ori în ani de zile dar primești ca pedeapsa o amenda de 14.000 lei. O fii bine?
CRH_RO • 02.02.2023, 21:09
Ar trebui bagati in puscarie si medicii spagari, si cei care ii achita cu astfel de pedepse blande, care nu fac decat sa incurajeze faptul ca oamenii mor in spitale daca nu dau dijma, practic sunt incurajati de pedepsele blande sa continue.