Când a realizat că nu-și poate îndeplini visul de a avea o armă pe cale legală, bărbatul a încercat să „dribleze” legea. Nu i-a reușit și a ajuns după gratii, a notat ziarulunirea.ro.
El l-a tras după el în închisoare și pe un prieten din oraşul Luduş, judeţul Mureş, care l-a ajutat în demersul său infracţional.
Dosarul finalizat la Judecătoria Aiud a ajuns pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. P. Emil (41 ani) a fost condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare cu executare, în timp ce celălalt inculpat, C. Petru (51 ani), a primit, în final, 3 ani şi 4 luni în regim de detenţie.
Potrivit rechizitoriului, inculpatul P. Emil a dorit să obţină dreptul de procurare, port şi folosire a unei arme de vânătoare.
Astfel, în luna iulie 2015 s-a prezentat la Spitalul Orăşenesc Luduş pentru a efectua analizele şi verificările medicale necesare.
Un medic oftalmolog a identificat o problemă la un ochi al inculpatului, astfel că nu a acordat avizul din punct de vedere oftalmologic şi, implicit, nu i s-a acordat inculpatului avizul definitiv ca apt pentru permis de port-armă.
Bărbatul nu a renunţat, însă, la intenţia de a obţine acest permis şi a apelat la ajutorul unui prieten.
În cursul lunii octombrie 2015, inculpatul C. Petru s-a prezentat la Spitalul Orăşenesc Luduş unde, în urma consultărilor medicale a fost declarat apt pentru permis de port-armă, fiindu-i eliberat un certificat medical pentru atestarea stării de sănătate.
Ulterior, C. Petru a falsificat (prin ştergere) datele de stare civilă ale sale din actul medical obţinut, înscriind datele de stare civilă ale inculpatului P. Emil şi i l-a înmânat acestuia din urmă pentru a-l utiliza în vederea obţinerii dreptului de port al unei arme letale.
În octombrie 2015, P. Emil a depus la sediul IPJ Alba – Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase o cerere pentru a obţine dreptul de port şi folosire a unei arme de vânătoare (carabină) la care a anexat certificatul medical pentru atestarea stării de sănătate falsificat.
Poliţiştii şi-au dat seama că documentul nu este real şi au deschis un dosar penal pentru uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la tentativă la nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi tentativă la deţinerea, portul şi orice operaţiune privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, fără drept.
Dosarul a fost trimis în judecată şi a rezultat condamnarea celor doi în prima instanţă, la Judecătoria Aiud.
„În cauză, elementul material este reprezentat de contrafacerea scrierii din cuprinsul certificatului medical pentru atestarea stării de sănătate emis de Spitalul Orăşenesc Luduş – Ambulatoriu de Specialitate, de natură să producă efecte juridice.
(…) În acest sens, se are în vedere importanţa respectării regimului armelor letale în scopul protejării societăţii“, a precizat magistratul de la Judecătoria Aiud în hotărârea pronunţată.