Blocul comunitar va aplica Rusiei interdicții de export în valoare de 11,8 miliarde de dolari (11 miliarde de euro) pentru a „priva economia rusă de tehnologie și bunuri industriale critice”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declarație înregistrată de la Strasbourg, Franța.
„Pentru un impact maxim, vizăm multe bunuri industriale de care Rusia are nevoie și pe care nu le poate obține prin intermediul unor țări terțe – bunuri vitale precum electronice, vehicule specializate, piese de mașini, piese de schimb pentru camioane și motoare de avion”, a precizat Ursula von der Leyen.
Blocul comunitar va viza, de asemenea, bunuri din sectorul construcțiilor, „care pot fi direcționate către armata Rusiei”, a mai spus ea. De asemenea, UE va plasa „controale asupra a 47 de componente electronice care pot fi utilizate în sistemele de armament rusești”.
Uniunea urmează să se coordoneze cu statele membre pentru a efectua o trecere în revistă a activelor Băncii Centrale a Rusiei care au fost înghețate în țările blocului comunitar, proces pe care von der Leyen l-a catalogat drept „crucial”, având în vedere că activele publice rusești ar putea fi folosite pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei.
Entitățile iraniene care furnizează drone Rusiei, incluse pe lista de sancțiuni
Cel mai important diplomat al blocului comunitar, Josep Borrell, a subliniat intenția UE de a adăuga aproape 100 de entități și persoane influente pe lista de sancțiuni pentru „rolul lor în subminarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.
„Aceasta îi include pe cei responsabili pentru activități militare, pentru decizii politice, propagandă și dezinformare. Îi vizăm pe cei implicați în răpirile de persoane, deportările și adopțiile forțate de copii ucraineni în Rusia și, de asemenea, pe cei care permit jefuirea resurselor ucrainene”, a remarcat Borrell, care este șeful diplomației europene.
Blocul comunitar a decis, de asemenea, să sancționeze entitățile iraniene implicate în livrarea de drone de fabricație iraniană către Rusia.
În remarcile sale de încheiere, Borrell a subliniat angajamentul UE de a continua să crească presiunea asupra Rusiei. Von der Leyen a făcut, de asemenea, apel la cele 27 de state membre ale blocului să aprobe rapid pachetul propus, înaintea să se împlinească un an de la debutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
seaman651 • 16.02.2023, 10:27
Oare de ce am eu impresia ca UE da tot felul de "edicte" doar asa ca sa se afle in treaba, sa nu spuna lumea ca nu fac nimic? Sanctiunile impotriva RuZZiei n-au fost eficiente, nu vizeaza cu adevarat ce-l doare pe Putler. In aceeasi idee, taxele impuse baietilor destepti din energie nu li se aplica aproape de loc, nici UE nu castiga, nici companiile nu platesc nimic semnificativ in plus, adica sunt date de ochii platitorilor de taxe, ca sa nu se revolte ca nu se face nimic pentru protejarea cetateanului. Ajutoarele pentru cei defavorizati tot din buzunarul platitorului de taxe sunt date, in timp ce RuZZia si companiile energetice prolifereaza.