Din nefericire, multor generatii li s-a inoculat rusinea fata de propriul trup si culpabilitatea fata de sexualitate. Asa cum spuneam in numarul trecut, Consiliul de Educatie si Informatie Sexuala al SUA considera ca autostimularea este o parte naturala a conduitei sexuale, indiferent de varsta si defineste masturbatia ca pe “un mijloc de pregatire pentru activitatea sexuala cu un partener”. A.C. Kinsey, B.W. Pomery si C.E. Martin arata ca 92% din populatia SUA se masturbeaza pana la realizarea orgasmului, cel putin o data in viata (in “Sexual behaviour in the human female”). Studiile efectuate in Europa apreciaza acelasi rezultat, 85-96%.
Autoerotismul face parte din repertoriul clasic, atat al sexualitatii masculine, cat si al sexualitatii feminine. Masturbarea nu este in nici un caz “un inlocuitor” de categorie inferioara al sexului “de-adevaratelea”, a jocului amoros cu un partener, ci, dimpotriva, o extindere a experientei, a trairilor erotice. “Care sunt implicatiile masturbarii?”. Astazi s-a dovedit stiintific ca masturbatia nu are nici un efect nociv asupra sanatatii, ci dimpotriva, este un mijloc foarte bun pentru atingerea orgasmului. Pentru cuplurile cu dificultati sexuale, masturbatia este totodata o metoda pentru regasirea armoniei sexuale perturbate. Singura problema pe care o poate ridica masturbatia este de ordin psihologic. Aceasta se refera la absenta partenerului real.
Asadar, “masturbatia nu reprezinta nici un pericol fizic. Ea nu va provoca nici un fel de modificare a organelor genitale” (Jean-Michel Magis). “Poate sa-mi afecteze viata sexuala?”. Comportamentul sexual este in esenta rezultatul atitudinilor fata de sex. Si astfel de deprinderi sunt produsul educatiei primite. Dar specialistii sunt de parere ca un partener este aproape intotdeauna un factor de normalizare a activitatii sexuale.
“Care ar fi solutia la problema mea?”. Renunta la erotismul solitar si incepe viata sexuala in doi, alaturi de femeia pe care o iubesti!
Ma numesc Vasile V. si sunt din Bucuresti. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. Ce perioada de timp trebuie sa treaca intre doua contacte sexuale?
2. Este normala schimbarea culorii lichidului seminal o data cu trecerea anilor?
Cu respect, Vasile V. din Bucuresti.
Dupa orgasm, barbatii au o perioada refractara, care poate dura de la cateva minute la cateva ore. In acest timp, chiar daca excitarea continua, iar erectia se mentine sau revine, orgasmul nu se poate repeta, perioada refractara fiind caracterizata printr-o imposibilitate de raspuns sexual. Ceea ce nu inseamna ca barbatul nu mai e capabil de repetate orgasme dupa ce perioada refractara s-a terminat. Dupa 60-65 de ani, ai nevoie de o perioada mai lunga pentru a ajunge la orgasm, iar perioada refractara este mai lunga (1-24 de ore).
“Este normala schimbarea culorii lichidului seminal o data cu trecerea anilor?”. Compozitia chimica a spermei variaza in functie de starea de sanatate, dieta, frecventa ejacularilor etc. Culoarea variaza si ea intre alb, galben, cenusiu. Consistenta sa poate fi cremoasa sau groasa – imediat dupa ejaculare si lichida – mai tarziu. Cu trecerea anilor, se diminueaza cantitatea si calitatea spermatozoizilor. Ejacularea este mai scurta, iar jetul ejaculator devine treptat mai redus si mai subtire.