La cei 35 de ani, Silviu poate spune că fiecare zi pe care a trăit-o până acum poate fi o secvenţă de film. Lăsat în spital la scurt timp după naştere, băiatul a ajuns iniţial la o grădiniţă în Buftea. Apoi, orfanul a fost trimis la un centrul de copii din sectorul 5 din Bucureşti. ”Sfântul Nicolae îi spunea, acum e o ruină, nu mai e nimic acolo”, spune cu amărăciune bărbatul.
A fost bătut în centrul de plasament
Se spune că „bătaia e ruptă dinRrai”, dar pentru el, copilul de atunci, era ca şi „lăturile” pe care le primea la masă zilnic. „Îmi amintesc că pe la 14 ani am plecat în Teleorman să o caut pe mama, împreună cu un coleg, dar n-am găsit-o. Când m-am întors, m-au bătut rău. Şi-acum îmi amintesc acea zi”, îmi povesteşte Silviu.
Mama lui a murit și n-a apucat s-o cunoască
Prin anul 2.000 a aflat că cea care i-a dat viaţă a murit. Nu a apucat să o vadă niciodată, iar de tată habar n-are pentru că, în dreptul lui, pe certificatul de naştere, e o liniuţă.
„Doar pe o mătuşă am văzut-o o singură dată, are şi ea cinci copii. Sunt al nimănui, asta e povestea vieţii mele. Dumnezeu mi-a fost şi mamă, şi tată!”, spune bărbatul ajuns la 35 de ani. Nici nu mai vrea să afle ceva despre familia lui, pare că s-a împăcat cu acest gând, că e singur pe lume…
La 20 de ani a fost „aruncat” pe stradă
La 20 de ani, când a fost dat afară din centru, nu avea nimic. Doar o sacoşă cu câteva haine. A lucrat pe unde s-a putut, prin construcţii, făcea curăţenie, orice. Casă îi erau parcurile şi locurile mai ferite, în care punea capul pe câte o scândură şubrezită sau pe cimentul gol. Dar nu a cedat!
A vrut şi vrea să facă ceva în viaţă. Timp de şase ani, a fost omul din spate în celebra gaşcă Zurli. „M-am ocupat de organizare, de tot ce trebuia făcut, orice fel de muncă. Am şi interpretat roluri de personaje Disney”, povesteşte amuzat Silviu.
Anul trecut a înfiinţat trupa de teatru pentru copii „Zglobii”
Şi după ce a plecat de aici, şi-a făcut propria trupă de teatru. „Zglobii” i-a pus numele. S-a gândit la feţele triste ale orfanilor din toată ţara, pe care le-ar vrea, mai tot timpul, „zglobii”.
Trupa a înfiinţat-o anul trecut, prin septembrie, cu absolvenţi de la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC). „A fost visul meu, vreau să ajut cât mai mulţi copii. Prin teatru îi învăţăm inclusiv cum să arunce gunoiul, cum să-l recicleze. Am avut spectacole pe la case de copii, prin spitale. Este un proiect pe care vreau să-l dezvolt”, a spus, pentru Libertatea Silviu Ciobanu.
Vrea să facă un festival cu şi despre orfani
Pe mai departe, ar vrea să facă un festival, în care actorii principali să fie orfanii, să fie un eveniment destinat lor. „Vreau să le arăt că se poate, că şi fără o familie lângă tine poţi reuşi în viaţă. Vreau să fiu un exemplu pentru ei”, încheie orfanul, a cărui poveste de viaţă va avea, cu siguranţă, un final fericit.
CITEȘTE ȘI