Abatoarele şi centrele de procesare a cărnii cu peste 100 de angajaţi vor trebui să îşi testeze cu regularitate salariaţii, indiferent dacă ei sunt angajaţi direct sau printr-o agenţie, a precizat într-un comunicat Ministerul Sănătăţii din land, scrie sursa citată.

Decizia vine după ce, în această săptămână, au fost reintroduse măsuri de izolare la nivel regional, în urma apariţiei unor focare de coronavirus la abatorul Tonnies şi într-o fabrică de împachetare a cărnii din districtul Gutersloh din Renania de Nord-Westfalia.

Scandalul a adus în atenţie condiţiile de muncă şi de cazare ale angajaţilor firmei Tonnies, mulţi dintre ei provenind din România, dar şi din Polonia şi Bulgaria.

Libertatea a prezentat pe larg cazurile românilor infectaţi cu coronavirus în abatoarele din Germania. La abatorul Tonnies din Rheda-Wiedenbrück își desfășoară activitatea 3.969 de cetățeni români, iar 996 dintre ei au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus.

Un fost muncitor român din abatorul Tönnies a explicat, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că angajaţii lucrează și trăiesc în condiții precare, cu igrasie și mizerie în locuințe.

Miliardarul Ion Țiriac a dezvăluit pentru Libertatea că românii de la Tonnies câştigă şi 3.000 de euro pe lună, însă muncitorii români l-au contrazis cu statele de plată.

Germania extinde testarea în Bavaria

Anunţul a fost urmat de apeluri de extindere a obligaţiei de testare regulată a angajaţilor din industria cărţii în întreaga ţară.

Între timp, tot duminică, landul Bavaria din sudul Germaniei a anunţat că intensifică testarea, care devine o testare în masă, potrivit ministrului regional al sănătăţii, Melanie Huml.

Un punct important al conceptului de testare din Bavaria este ca toate persoanele care vor să fie testate pentru infecţia cu SARS-CoV-2 să poată afla dacă au fost sau nu infectate.

Melanie Huml, ministrul regional al sănătăţii:

Guvernul urmează să ofere teste pentru toţi locuitorii din Bavaria cât mai repede posibil, chiar şi pentru persoanele fără simptome, însă au prioritate persoanele cu simptome şi suspectate a fi infectate cu COVID-19.

Ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn, şi-a exprimat sprijinul pentru înmulţirea testelor, dar a spus că asta nu ar trebui să le transmită oamenilor un sentiment fals de securitate.

Are sens o testare cât mai amplă, în special pentru a ţine rapid sub control focarele regionale. Totuşi, testul este mereu doar o fotografie la minut. Nu trebuie să conducă la un fals sentiment de securitate.

Ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn:

În Bavaria, testarea ar urma să se concentreze pe abatoare şi pe centrele de procesare a cărnii. Scopul este „de a preveni focare majore precum cel de la Gutersloh”, a spus principalul oficial sanitar regional.

Prima rundă de teste asupra angajaţilor din 51 de abatoare din Bavaria a relevat 110 rezultate pozitive. Alte 33 de unităţi selectate ar urma să îşi testeze angajaţii.

193.499

de cazuri de COVID-19 înregistrează în prezent Germania.

Institutul Robert Koch, organismul specializat în boli infecţioase din ţară, a raportat 256 de noi infectări în ultimele 24 de ore, iar numărul total al cazurilor a ajuns la 193.499. Până duminică, 8.957 de persoane au murit în Germania din cauza COVID-19.

 
 

Urmărește-ne pe Google News