Revenirea lui Baradar la putere întruchipează incapacitatea Afganistanului de a scăpa de urmele sângeroase din trecut. La fel ca majoritatea afganilor, viața lui Baradar a fost radical schimbată de invazia sovietică a Afganistanului de la sfârșitul anilor 1970, transformându-l într-un insurgent.

Baradar a luptat cot la cot alături de Mullahul Omar, cumnatul său și liderul mujahedinilor.

Cum a înființat mișcarea talibană, alături de cumnatul său, Mullahul Omar

De altfel, cei doi vor fonda mișcarea talibană la începutul anilor 1990, pe fondul haosului și corupției care a izbucnit după retragerea sovietică.
Mișcarea era condusă de tineri islamici care militau pentru purificarea religioasă a țării și pentru crearea unui emirat.

Alimentați de fervoarea religioasă și de sprijinul substanțial din partea Agenției Pakistaneze de Informații (ISI), talibanii au ajuns la putere în 1996, după o serie de cuceriri uimitoare ale capitalelor provinciale, care au luat lumea prin surprindere.

Baradar, adjunctul lui Omar, a fost strategul acestor victorii.

Mișcarea din ultimele săptămâni, finalizată duminică prin capturarea ultimului bastion afgan, capitala Kabul, s-a desfășurat după același șablon. Baradar, adjunctul lui Mullah Omar, despre care se credea că este un strateg extrem de eficient, a fost un arhitect-cheie al acestor victorii.

Baradar a avut o succesiune de roluri militare și administrative în regimul taliban de cinci ani, 1996-2001. Când a fost îndepărtat de SUA și de aliații săi afgani, mullahul era viceministru al apărării.

Cum a jucat la cacealma în dialogul cu americanii

Arestat în Pakistan în 2010, Baradar a fost ținut în custodie până în 2018. Atunci, atitudinea Washingtonului s-a schimbat și trimisul afgan al lui Donald Trump, Zalmai Halilzad, le-a cerut pakistanezilor să-l elibereze. Influentul Baradar era văzut drept singurul capabil să conducă negocierile pentru pace.

În martie anul trecut, a avut loc prima discuție dintre Trump și grupul insurgent. Liderul de la Casa Albă a vorbit cu Baradar și a discutat despre progresele privind instaurarea păcii în Afganistan. Baradar a fost cel care care a supravegheat semnarea acordului de retragere cu americanii.

Aflat în Qatar, unde a fost numit șef al aripii politice a talibanilor, Baradar a jucat la două capete. I-a asigurat pe americani de faptul că nu vor mai fi probleme, dar a așteptat plecarea lor, pentru a pregătit o ofensivă finală.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News