UPDATE 14.15: Abdullah Atas rămâne în arest preventiv, are interdicție de a alege și a fi ales, nu mai poate conduce pentru mulți ani un autoturism și profilul său genetic va fi permanent în baza de date judiciare.
Omul de afaceri Abdullah Atas a primit 22 de ani şi 6 luni de închisoare pentru omor calificat, un an pentru că a condus beat și doi ani pentru că a fugit de la locul accidentului. Instanța a contopit cele trei pedepse și, la pedeapsa cea mai grea, de 22 de ani şi 6 luni, a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, astfel că, dacă decizia rămâne definitivă, Abdullah Atas va executa 23 de ani şi 6 luni de închisoare.
Din pedeapsa lui Abdullah Atas va fi scăzută perioada în care acesta a stat în arest preventiv, respectiv din 3 august 2015.
Ca pedeapsă complementară, judecătorul de la Tribunalul București i-a interzis lui Abdullah Atas dreptul de a conduce, dar și dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii.
Judecătorul a mai decis ca Abdullah Atas să rămână în continuare în arest preventiv și să îi fie prelevate probe biologice, pentru ca profilul său genetic să fie stocat în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.
Spitalul de Urgență Floreasca, unde au fost duși după accident polițistul Gheorghe Ionescu și Abdullah Atas, nu a cerut daune, instanța constatând că unitatea sanitară nu s-a constituit parte civilă.
UPDATE. Instanța care l-a condamnat, în primă instanță, pe Abdullah Atas la 23 de ani și 6 luni de închisoare îl obligă și la plata unor sume cu caracter de despăgubire către familie, Poliția Capitalei, precum și la plata unor cheltuieli de judecată.
Suma totală pe care o va plăti este de 400.000 de euro și 132.314 de lei, cu titlu de despăgubiri și cheltuieli de judecată.
Magistrații au hotărât ca banii să fie plătiți astfel:
- 200.000 de euro către Ionescu Cristina, soția polițistului ucis de Atas;
- 100.000 de euro către Elena Mihai;
- 100.000 de euro către Dumitru Ionescu;
- 88.314 lei către Poliția Capitalei, cu caracter de despăgubiri materiale;
- 14.000 lei cheltuieli de judecată.
Totodată, magistrații au dispus ca lui Abdullah Atas să-i fie blocate absolut toate conturile pe care le deține, cât și cele 8.265 de părți sociale aflate pe numele său în cadrul unei societăți.
Abdullah Atas a încercat să schimbe încadrarea juridică în ucidere din culpă, însă instanța i-a respins cererea.
Atât părțile vătămate, cât și Abdullah Atas pot ataca sentința în termen de 10 zile de la pronunțare.
Judecătorul Vlad Andriescu, de la Tribunalul București, a pronunțat joi sentința în dosarul lui Abdullah Atas, judecat un an și opt luni. După ce a amânat de nouă ori sentința, judecătorul a decis ce pedeapsă trebuie să execute Abdullah Atas pentru faptele sale.
Sentința Tribunalului București poate fi contestată de Abdullah Atas la Curtea de Apel, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Omul de afaceri Abdullah Atas, patronul firmei de corpuri de iluminat Atas Light, a fost trimis în judecată la aproape două luni de la data la care, cu intenție, l-a lovit pe Gheorghe Ionescu, pentru că polițistul de la Brigada Rutieră a Capitalei voia să îl oprească în trafic și știa că poate fi descoperit că a băut.
Dacă urmărirea penală a fost scurtă, judecata a durat un an și zece luni, Dosarul a ajuns la Tribunalul București în septembrie 2015 și toată această perioadă Abdullah Atas și-a petrecut-o în arest preventiv.
Judecarea dosarului s-a încheiat în 29 mai 2017, dar judecătorul a amânat până acum de opt ori pronunțarea sentinței.
Abdullah Atas a ajuns să fie judecat pentru că, în noaptea de 1 spre 2 august 2015, după ce, văzând că polițistul Gheorghe Ionescu îi face semn să oprească mașina, pe strada Nicolae Caramfil, la intersecţia cu Șoseaua Pipera, s-a apropiat de acesta, a accelerat, l-a forțat să se prindă cu mâinile de capotă pentru a nu ajunge sub mașină, apoi a făcut intenționat mai multe manevre și l-a aruncat la o distanță de 10 metri. Aproape trei săptămîni mai târziu, polițistul Gheorghe Ionescu a murit la Spitalul Floreasca, pentru că suferise traumatism cranio-cerebral grav, fracturi costale şi de stern, traumatism abdominal și ruptură de splină.
Abdullah Atas a continuat să conducă după ce l-a lovit pe polițist și deși mai mulți polițiști au plecat în urmărirea lui, s-a oprit abia după aproximativ 2,8 kilometri, pentru că a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un gard, la intersecţia Șoseaua Pipera cu Șoseaua Bucureşti Nord.
Anchetatorilor nu le-a luat mult timp să îl trimită în judecată, în condițiile în care Abdullah Atas a acționat cu intenție, mulți martori au putut să spună ce s-a întâmplat, viteza cu care a mers după ce l-a lovit pe polițist a fost de 180 – 200 de kilometri la ora, iar acesta avea atunci o alcoolemie de 1,65 la mie, care conform anchetatorilor înseamnă pragul comei alcoolice.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro