Scriitorul se va întâlni cu publicul din țara noastră în cadrul a două evenimente:

  • marți, 22 octombrie, ora 20.30, la București, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, unde celebrul scriitor și laureat al Premiului Nobel va participa la un dialog cu Ioana Bâldea Constantinescu și Marius Constantinescu. Accesul la eveniment este gratuit, dar este necesară o rezervare prealabilă.
  • vineri, 25 octombrie, la ora 20.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași (Strada Agatha Bârsescu nr. 18), unde Abdulrazak Gurnah va avea un dialog cu Cătălin Ștefănescu.

Academia Suedeză i-a acordat lui Abdulrazak Gurnah în 2021 cea mai importantă distincție literară pentru abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente. (Motivația Juriului Nobel).

Cine este Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah s-a născut în Zanzibar în 1948, iar la vârsta de 18 ani a fugit de opresiunea politică și s-a stabilit în Anglia. Autor a numeroase povestiri și eseuri, precum și a 10 romane, el a scris despre exil, despre momente istorice importante și rupturi sociale devastatoare.

Romanele sale se desfășoară în spațiile intime ale familiilor, tovărășiilor și prieteniilor: acele spații care sunt hrănite de dragoste și datorie, dar care sunt vulnerabile prin însăși natura lor. În anul 2006, a fost ales membru al Royal Society of Literature.

A avut două nominalizări la Booker Prize pentru romanele Paradis și Pe țărm. Este al cincilea scriitor de origine africană distins cu Premiul Nobel pentru Literatură după Wole Soyinka (Nigeria, 1986), Naghib Mahfuz (Egipt, 1988), Nadine Gordimer (Africa de Sud, 1991), J.M. Coetzee (Africa de Sud, 2003) și primul de origine tanzaniană.

Este al treilea scriitor contemporan distins cu Premiul Nobel pentru Literatură publicat la Editura Litera, după Alice Munro (2013) și Svetlana Aleksievici (2015).

Urmărește-ne pe Google News