Gurnah a fost distins pentru „înțelegerea empatică și fără compromis a efectelor colonialismului și a destinului refugiaților prinși între culturi și continente”.
Născut pe insula Zanzibar, în largul coastei Africii de Est, Gurnah a plecat în Marea Britanie ca refugiat, în 1968. El și-a luat doctoratul în 1982, la Universitatea din Kent.
Până să se pensioneze, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la insituția britanică din Canterbury.
Gurnah, care a început să scrie la vârsta de 21 de ani, a publicat zece romane şi mai multe nuvele, iar tema recurentă este situaţia refugiaţilor în lume.
Cele mai faimoase romane ale sale sunt Paradise (n.r „Paradisul”, 1994), Desertion (n.r. „Dezertarea”, 2005) și By the sea (n.r. ”Pe malul mării”, 2001). A mai scris „Memory of Departure” (1987), „Pilgrims Way” (1988), „Dottie” (1990) sau „Admiring Silence” (1996). „Aferlives” e ultimul sa carte, apărută anul trecut.
Volumele lui Abdulrazak Gurnah nu fost încă traduse în limba română, dar se găsesc pe site-urile librăriilor online în varianta originală, în limba engleză.
Până acum, în acest an, au fost decernate premiile Nobel 2021 pentru medicină, pentru fizică și pentru chimie.
Premiile Nobel 2021 sunt anunţate între 4 şi 11 octombrie.
Premiul prestigios aduce cu o medalie de aur și peste 1,14 milioane de dolari. Banii provin dintr-un fond lăsat de creatorul distincțiilor, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.