Abiy Ahmed, 43 de ani, a fost numit în funcția de premier al Etiopiei în aprilie 2018, devenind primul oromo care și-a condus țara, potrivit CNN.
Oromo este unul dintre cele mai mari grupuri etnice din Etiopia, un grup care nu a fost niciodată în poziții proeminente de putere, ci supus unei excluziuni economice și politice.
Ani de zile, Etiopia a fost scufundată în stări de urgență; protestele oamenilor au fost întâmpinate de represiunea guvernamentală și mii de oameni au fugit peste graniță, în Kenya. Sub presiune publică, Hailemariam Desalegn, cel de-al 14-lea prim-ministru al Etiopiei în perioada 2012-2018, și-a dat demisia pe neașteptate.
Când era adolescent, Abiy s-a alăturat Partidului Democrat Oromon
În acest timp, Abiy a rămas aproape de poporul său, chiar și atunci când și-a revendicat victoria la un vot intern al Frontului Democrat Revoluționar Popular Etiopian, pentru a deveni președinte al partidului de guvernământ, mai scrie CNN.
A eliberat prizonierii politici din Etiopia, denunțând tortura lor. De asemenea, a eliberat jurnaliștii închiși, luându-și angajamentul de a pune în practică o serie de reforme mai ample, precum sprijinirea presei independente.
Această victorie i-a asigurat locul de prim-ministru al unei puteri est-africane, care are o populație de peste 100 de milioane de oameni.
Primele luni ale mandatului lui Abiy, marcate de luarea de decizii îndrăznețe și progresive
Înainte de venirea lui Abiy, politicienii rivali și jurnaliștii erau trimiși fie în exil, fie aruncați în închisorile Etiopiei.
În luna iunie a anului trecut, pe măsură ce prizonierii erau eliberați la ordinele sale, un legiuitor din parlamentul etiopian l-a întrebat pe Abiy dacă este constituțional să elibereze persoane care au fost închise pentru terorism și corupție.
Abiy ar fi răspuns astfel: „Nici pedepsele cu închisoarea și torturile pe care le-am făcut până acum nu sunt constituționale. Scrie în constituție că orice persoană condamnată de o instanță poate fi torturată, pusă într-o cameră întunecată? Tortura, punerea oamenilor în camere întunecate reprezintă actul nostru de terorism”.
De asemenea, premierul s-a întâlnit cu opoziția politică și societatea civilă pentru a discuta despre reformă și a invitat partidele politice exilate anterior să se întoarcă în țara lor. El a pornit reforme instituționale majore, inclusiv în sectoarele securității și justiției.
Femeile nu au fost lăsate în afara programului său progresiv
Abiy și-a arătat angajamentul față de egalitatea de gen, prin numirea femeilor în jumătate din cele 20 de funcții ministeriale ale țării sale, inclusiv prima femeie în funcția de ministru al Apărării
Parlamentul Etiopiei a numit chiar și prima femeie președinte a țării, Sahle-Work Zewde. Ea a fost aleasă președinte în unanimitate de către membrii Adunării Parlamentare Federale din 25 octombrie 2018.
Odată cu numirea în funcție a lui Abiy Ahmed, țara sa și-a schimbat politica externă faţă de vecinii din Eritreea
Conflictul dintre cele două state începuse în anul 1991, atunci când Eritreea şi-a obținut independența față de Etiopia. Războiul a durat câțiva ani, lăsând în urma sa peste 100.000 victime.
După preluarea funcției, Abiy s-a întâlnit cu preşedintele Eritreei, Isaias Afwerki, alături de care a semnat reluarea acordului de pace şi a relaţiilor diplomatice bilaterale, acord care a redeschis granița comună a celor două țări, notează adevarul.ro.
În afară de procesul de pace cu Eritrea, premierul Abiy s-a angajat în alte procese de pace și reconciliere în Africa de Est și de Nord-Est.
În septembrie 2018, el și guvernul său au contribuit la normalizarea relațiilor diplomatice dintre Eritrea și Djibouti, după mulți ani de ostilitate politică.
De asemenea, a încercat să medieze conflictul dintre Kenya și Somalia legat de drepturile asupra unei zone maritime. Acum există speranța unei rezoluții în acest conflict.
În Sudan, regimul militar și opoziția au revenit la masa negocierilor. Pe 17 august, au lansat un proiect comun al unei noi Constituții menit să asigure o tranziție pașnică la o guvernare civilă. Primul ministru Abiy a jucat un rol cheie în procesul care a dus la acest acord, scrie romania.europalibera.org.
Abiy Ahmed, recompensat cu Nobelul pentru Pace
Abiy Ahmed a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace „pentru eforturile sale în vederea ajungerii la pace şi în favoarea cooperării internaţionale, în special pentru iniţiativa sa determinantă vizând reglementarea conflictului frontalier cu Eritreea”, a precizat preşedintele Comitetului Nobel norvegian.
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 11 octombrie 2019
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2019 to Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed Ali.#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/uGRpZJHk1B
„Și-a petrecut primele 100 de zile în funcția de prim-ministru ridicând starea de urgență, oferind amnistie pentru mii de prizonieri politici, punând capăt cenzurii mediatice, legalizând grupurile de opoziție, concediind mai mulți militari și civili suspectați de corupție și a crescut semnificativ influența femeilor în viața politică și comunitară etiopiană. De asemenea, el s-a angajat să consolideze democrația prin organizarea de alegeri libere și corecte”, a menționat Comitetul norvegian după anunțarea câștigătorului premiului Nobel pentru Pace.
Etiopia este „mândră ca naţiune” pentru premiul Nobel pentru Pace acordat premierului său Abiy Ahmed, a comunicat biroul acestuia, la scurt timp după anunţul Comitetului Nobel norvegian, relatează Agerpres.
„Această victorie şi recunoaştere reprezintă un câştig colectiv pentru toţi etiopienii şi un apel la întărirea determinării noastre de a face din Etiopia – noul orizont al speranţei – o ţară prosperă pentru toată lumea”, a scris biroul premierului.
Abiy Ahmed va primi premiul în valoare de nouă milioane de coroane suedeze – circa 900.000 de dolari – la Oslo, pe 10 decembrie.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!