Din punct de vedere legal, în acest moment România nu se află printre cele 18 ţări din lume în care căsătoriile dintre persoane de acelasi sex sunt permise. Articolul 227, alineatul 1 din Codul Civil stipulează limitarea căsătoriei civile a bărbaţilor între ei sau a femeilor între ele. Cu toate acestea, homosexualitatea nu este nici incriminată legal în ţara noastră. Ultima lege incriminatoare, Articolul 200, a fost abrogat în 2001 prin ordonanţă de urgenţă de către guvernul Adrian Năstase, în vederea aderării la Uniunea Europeană. De atunci, Amnesty International şi organizaţia ACCEPT au pledat pentru drepturi egale între oameni, indiferent de sexul lor, cu privire la căsătorie. Printre cei care au încercat şi iniţiat modificări legislative în favoarea căsătoriilor gay s-au aflat Peter Eckstein Kovacs fost parlamentar UDMR, Viorel Arion de la PDL şi Remus Cernea din partea Partidului Verde. Toate acestea pe fondul declaraţiilor de campanie electorală şi nu numai ale lui Traian Băsescu în care fostul preşedinte susţinea că nu se poziţionează contra căsătoriilor între persoanele de acelasi sex.

De cealală parte, împotriva legalizării căsătoriilor între homosexuali si lesbiene, s-a poziţionat ferm Biserica Orodoxă Romănă. De asemeni, PRM a depus în 2008 în Senat un amendament menit să definească explicit căsătoria ca o uniune exclusiv între un bărbat şi o femeie. Codul Civil introdus în anul 2009 a menţinut ideea  familiei formate dintr-un bărbat şi o femeie.  Cel mai vocal susţinător al conservatorismului sexual si familial este în continuare Gigi Becali care se declară total contra căsătoriilor gay pe care le asociază cu necuratul. Ce impact ar avea o eventuală  intrare în legalitate a căsătoriilor de tip homosexual aflăm de la Psihologul Libertatea.

“Gradul de toleranţa al românilor ca naţie, în ceea ce priveşte ideea de homosexualitate, nu este în prezent la nivelul ţărilor occidentale. Romania se află acum pe acelaşi drum cu occidentul dar într-un punct în care vesticii sau americanii se aflau cu mulţi ani în urmă. In mod cert, în viitor, această lege a acceptării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex îşi va găsi locul în legislaţia românească ca urmare a evoluţiei orizonturilor de acceptare. Acum însă este prea devreme. Legea ar scinda un popor cleric, religios în două tabere dintre care cea mai mare ar fi contra. Imaginati-vă reacţiile oamenilor din mediul rural romănesc. 45% din populaţia României locuieşte în zone rurale, puţin peste 10% în zone urbane şi aproximativ 45% în aşa-numitele zone intermediare. Românii de la sate şi din zonele intermediare sunt tradiţionalişti şi conervatori prin definiţie. Ei ar avea convingerea că lumea s-a întors cu susul în jos dacă ar fi invitaţi la o nuntă gay“. susţine psihologul.

Cum rămâne cu drepturile românilor homosexuali de a avea o familie?

“ În Romania homosexualii sunt o minoritate tolerată şi ignorată. Chiar şi lor le este încă teamă de a-şi expune public orientarea. Le  e teamă de oprobriul public. Aşa se explică de ce în occident ei se plimbă de mănă prin oraşe iar la noi se ascund. Nici ei nu sunt pregătiţi încă psihologic de oficializarea relaţiilor lor în România pentru că simt că sunt arătaţi cu degetul de o covârşitoare majoritate acuzatoare. E  nevoie de timp şi de de întinerire a populaţiei pentru ca naţia noastră să accepte homosexualitatea fără să scuipe în sân şi să dea cu tămâie în jur. Motivele pentru care legea acceptării acestor căsătorii nu este încă potrivită pentru România nu sunt nici de ordin moral nici religios ci social pentru că ar crea multe disensiuni şi tensiuni. Un eventual referendum la noi ar aduce la vot grosul populaţiei rurale şi intermediare care ar vota împotrivă cu mare convingere la îndemnul preoţilor“, mai afirmă specialistul.

Papa Francisc a declarat că biserica ar trebui să îşi ceară scuze pentru modul în care a defăimat homosexualii

Faptul că Papa Francisc a cerut scuze în numele bisercii catolice pentru relele tratamente aplicate homosexualilor este un indicator al faptului că tendinţa socială la nivel mondial este cea de acceptare realizată cu paşi mici. Până şi cele mai liberale ţări sunt divizate azi de ideea adoptării de copii de către familiile de gay iar aceste disensiuni nu vor avea un comun acord în curând dar din punct de vedere macro-sociologic tendinţele sunt de acceptare în ţările dezvoltate şi de respingere în cele aflate pe drumul dezvoltării”,  a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News