“Sentinţa magistraţilor acordă Universităţii «Spiru Haret » dreptul de a organiza admitere, însă doar la acele forme de învăţământ care sunt acreditate sau autorizate. Instanţa a respins cererea instituţiei de învăţământ de a anula cu totul hotărârea de guvern”, a declarat Gabriel Ispas, directorul Departamentului de Control din cadrul Ministerului Educaţiei.
Instituţia guvernamentală a anunţat, ieri, că va face recurs. Executivul va emite, săptămâna viitoare, o hotărâre în care vor fi precizate specializările şi formele de învăţământ pentru care Universitatea “Spiru Haret” poate organiza admitere.
Decizia, valabilă doar la specializările acreditate
Pe de altă parte, la începutul acestei săptămâni, printr-o ordonanţă de urgenţă, ministrul Andronescu a desfiinţat învăţământul la distanţă (ID) de la această universitate. În aceste condiţii, studenţii de la ID ar trebui să se transfere la alte forme de învăţământ. Nu se ştie cum se va încheia, până la urmă, războiul dintre “Abramburica” şi “Spiru”.
Sindicaliştii din educaţie ameninţă cu proteste
Codul educaţiei a intrat de ieri în dezbatere publică. Deşi este finalizat, există totuşi mai multe controverse între ministrul educaţiei şi sindicalişti, pe tema conţinutului acestui proiect legislativ. De altfel, Federaţia Educaţiei Naţionale ameninţă cu ample acţiuni de protest dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe acest Cod.
Acest lucru ar însemna ca proiectul să nu mai treacă prin “filtrul” Parlamentului. Iată şi câteva din noile prevederi ale Codului: învăţământul obligatoriu ajunge la 13 clase, la sfârşitul clasei a patra elevii vor fi supuşi unei evaluări, iar timpul petrecut la şcoală se reduce, în medie, cu 5 ore pe săptămână.