Potrivit unui amendament propus de deputaţii de la USR și PNL, și aprobat de comisie, vor beneficia de efectele recursului compensatoriu toate persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 și până la intrarea în vigoare a abrogării măsurii.

Astfel, vor mai beneficia de prevederile legii doar cei aflaţi în prezent în penitenciare.

Deputatul USR Stelian Ion a explicat că nu toate efectele acestei legi a recursului compensatoriu pot fi şterse.

„Legea, din momentul în care se va abroga, nu va mai produce acele efecte juridice, în sensul în care din ziua intrării în vigoare a legii de abrogare nu se vor mai calcula pe viitor acele beneficii de zile pentru deţinuţi. Cei însă care, în prezent, se află în penitenciar şi au fost deţinuţi în condiţii necorespunzătoare vor beneficia de aceste legi, ca efect produs de legea iniţială, pentru că nu se poate şterge absolut tot ce s-a întâmplat în trecut”, a explicat deputatul USR.

Propunerea legislativă a fost pusă pe agenda comisiei, luni, la solicitarea PSD care doreşte să treacă prin Parlament, în regim de urgenţă, acele proiecte pentru care Guvernul Orban vrea să îşi asume răspunderea.

Predoiu: „Niciun stat din UE nu îşi permite să se joace cu insecuritatea cetăţenilor săi”

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care participă la şedinţa comisiei juridice, a anunţat că Guvernul susține abrogarea recursului și că s-a ajuns deja la un text comun privind norma tranzitorie.

El a precizat că, potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în noiembrie 2019 au fost eliberați condiționat din închisori peste 18.000 de deținuți, mulți dintre ei beneficiind și de prevederile recursului comnpensatoriu

„Sunt oameni care astăzi sunt în starea de a fi comis infracțiuni și pentru că au beneficiat de recursul compensatoiru și oameni care au suferit din această cauză. Nu puteam face abstracție de acest lucru”, a arătat ministrul.

Predoiu a anunţat că va merge la CEDO pentru a avea o discuţie cu preşedintele Curţii şi alţi oficiali, şi să explice despr creşterea infracţiunilor comise cu violenţă, şi faptul că acest fenomen induce o nesiguranţă accentuată a cetăţenilor.

„Niciun stat din UE nu îşi permite să se joace cu insecuritatea cetăţenilor. Să explorăm o soluţie în viiitor, împreună cu CEDO”, a spus el.

Predoiu a mai spus că Guvernul nu se va mulţumi cu aborgare ci va continua cu îmbunătăţirea condițiilor din penitenciare.

El a arătat că Guvernul a aprobat 650 de posturi în Direcţia de probaţiune.

USR: „Efectele acestei legi sunt inacceptabile!”

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat, în comisie, că instituția eliberării condiționate este un imperativ, dar modalitatea în care a fost modificată legea în Camera Deputaților are un efect îngrozitor.

„Dacă s-ar fi menținut varianta inițială, nu era atât de îngrozitor. Efectele acestei legi sunt inacceptabile”, a arătat el.

Florin Iordache: „Vom fi obligați să plătim despăgubiri bănești dacă abrogăm recursul compensatoriu”

Deputatul Florin Iordache i-a cerut ministrului să spună clar care sunt măsurile pe care vrea să le ia uvernul PNL.

„Eu mă așteptam la o inițiativă de îmbunătățire eventual a proiectului, nu de abrogare. Vom fi obligați să plătim despăgubiri bănești dacă abrogăm recursul compensatoriu. Nu era mai bine dacă mergeam cu o modificare și o îmbunățire a proiectului?”, a spus Iordache.

Preşedintele comisiei juridice, Nicuşor Halici, a declarat, la rândul lui, că Guvernul PSD a construit grupuri sanitare în şcoli şi grădiniţe, şi de aceea nu au mai fost bani pentru construcţia de penitenciare.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz şi ar putea intra la votul final, miercuri, în plen. Apoi, va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Liderul deputaţilor PSD: „Preferăm să plătim despăgubiri la CEDO, decât să mai moară oameni”

PSD este conştient de efectele nocive ale acestei legi, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în şedinţa comisiei juridice.

„Suntem cu toții conștienți de efectele nocive ale acestei legi”, a spus deputatul PSD.

El a pledat pentru abrogarea de urgenţă a legii recursului compensatoriu.

„Preferăm să plătim despăgubiri la CEDO, decât să mai moară oameni”, a afirmat el.

Simonis a ţinut să precizeze că la iniţiativa PSD, proiectul de aborgare a rcursului compensatoriu a intrat pe agenda comisiei juridice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News