Angajatorii cer să ai Bac-ul
“Mi se pare o idee execelentă Bac-ul diferenţiat. Îmi doresc foarte mult să mă angajez, nu vreau să fac facultate. Din păcate, oriunde mă duc, mi se cere diploma de Bac. La anul, o să optez pentru examenul profesional şi sper să-l iau”, ne-a povestit Ciprian. În aceeaşi situaţie se află şi Andrei Dumitraşcu (28 de ani): “Eu aş vrea să lucrez în construcţii, dar fără diplomă de Bac nu mă acceptă nimeni. Mi se pare că în sfârşit s-a luat o decizie mai bună în învăţământul românesc”.
Cu examenul profesional, nu poţi da la facultate
Devine din ce în ce mai clar că de la anul absolvenţii de liceu vor da un examen de bacalaureat diferit, în funcţie de ce doresc să facă mai departe în viaţă. Astfel, dacă tinerii vor să urmeze o facultate, vor da bacalaureatul naţional ca şi până acum. Ceilalţi, care pur şi simplu vor să-şi finalizeze studiile şi să se angajeze, vor da o testare profesională.
Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei, a dat ieri amănunte despre cele două tipuri de bacalaureat: naţional şi profesional. “Diploma de bacalaureat profesional este pentru cei care se orientează pe piaţa muncii. Angajatorul le reproşează că nu au fost în stare să ia nici măcar o diplomă de Bac, adică să aibă o finalitate a liceului. Diploma le atestă competenţele. Bacalaureatul profesional va consta în următorul examen: un proiect şi o probă practică şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Pentru că disciplina aceasta o parcurg toţi”, a declarat ministrul educaţiei. Bac-ul profesional nu va permite urmarea studiilor universitare, cei care vor obţine o astfel de diplomă fiind nevoiţi să intre pe piaţa muncii. “Nu se schimbă conţinutul programei, doar adăugăm o formă în spijinul celor care se orientează pe piaţa muncii. Acest tip de Bac nu anulează dreptul de a da examenul de bacalaureat naţional. Probele de competenţe sunt comune, adică se vor susţine atât la Bacul naţional, cât şi la cel profesional “, a mai spus Andronescu.
În doi ani, au promovat sub sub 50%
După doi ani în care s-au înregistrat rezultate dezastruoase la bacalaureat, se pare că examenul diferenţiat e o soluţie salvatoare. În 2011, numai 44,47% dintre candidaţi au reuşit să promoveze examenul maturităţii. Şi anul acesta, în sesiunea de vară, rata promovabilităţii a fost de numai 44,41%. În sesiunea august – septembrie care tocmai s-a încheiat, procentul acelora care au plecat acasă cu diploma de Bac a fost de 24,27%.
Ce părere au părinţii
Mihaela Gună (foto), preşedintele Asociaţiei Naţionale a Părinţilor, crede că schimbarea este benefică. “Bacalaureatul trebuie să fie diferenţiat, o variantă care să marcheze finalul unui ciclu de învăţământ”, a declarat Mihaela Gună, care a precizat că nu are nici un rost să sacrifice următoarele generaţii de copii.
Ce spun profesorii
Marius Nistor (foto), preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, a declarat că introducerea acestui tip de bacalaureat nu va conduce la scăderea standardelor învăţământului. Acesta a spus că nu toţi elevii trebuie să urmeze o facultate. “Competenţele pe care le vor da elevii ar trebui cuantificate fie prin notă, fie prin calificative. Federaţia a mai cerut o probă pentru învăţământul vocaţional şi una pentru cei care vin pe filiera tehnologică”, a mai spus Marius Nistor.