Cuprins:
Rebelii sirieni au capturat aeroportul din Alep și au avansat în orașul Hama, în timp ce forțele președintelui Bashar Al-Assad se retrag. Cel care conduce ofensivă-surpriză a rebelilor este comandantul Abu Muhammad Al-Jolani.
Când se vorbește despre „rebelii” din Siria, care luptă în aceste ore împotriva guvernării președintelui Bashar Al-Assad și a susținătorilor săi, se vorbește, de fapt, despre grupuri cu loialități diferite, care au suferit schimbări de-a lungul anilor lungi perioade civile în țară.
Bombardament asupra „cartierului general” al lui Al-Jolani
Jabhat Al-Nusra, de exemplu, a fost înființat la începutul războiului civil din Siria ca afiliat sirian al Al-Qaida. A acționat împotriva lui Assad de-a lungul anilor și și-a dovedit capacitățile de control, iar ulterior s-a unit cu „Hayat Tahrir Al-Sham”, care include în prezent mai multe organizații rebele sunite.
Citând „agenți speciali” din Idlib, ziarul sirian Al-Watan a raportat că „un sediu central al miliției a fost atacat.
„Al-Jolani se afla în interiorul cartierului general”, însă nu se știe dacă a fost ucis în acest atac.
Hayat Tahrir Al-Sham („Organizația pentru eliberarea Levantului”), care este cunoscută și sub acronimul HTS, este organizația care conduce în prezent lupta împotriva regimului sirian și cucerește tot mai multe sate din zonele Idlib, Alep și Hama, în cooperare cu alte forțe de opoziție.
Are mai multe „identități”
Cel care servește în prezent drept comandant militar al Hayat Tahrir Al-Sham și care a fost anterior în Jabhat al-Nusra este Abu Muhammad Al-Jolani.
Unii susțin că numele său adevărat este Ahmed Hussein Al-Shara, iar alții afirmă că numele său adevărat este Osama al-Wahadi.
Rapoartele despre viața lui sunt contradictorii în diferitele surse, iar el este o figură destul de misterioasă. Potrivit publicațiilor din presa arabă, el s-a născut în 1981, la Deir Ez-Zor din Siria și a crescut în regiunea Idlib.
A abandonat medicina
A studiat medicina, dar a abandonat facultate și s-a alăturat Al-Qaeda în Irak, în 2003. De-a lungul anilor, a devenit apropiat de liderul organizației teroriste Al-Qaeda din Irak, Abu Musab Al-Zarqawi.
După asasinarea lui Al-Zarqawi, în 2006, Al-Jolani a plecat în Liban, dar mai târziu s-a întors în Irak. A fost arestat de americani și eliberat din închisoare în 2008.
După eliberare, și-a reluat activitatea militară cu „Statul Islamic din Irak”, sub conducerea lui Abu Bakr Al-Baghdadi. După izbucnirea demonstrațiilor populare împotriva lui Bashar Al-Assad, Al-Jolani a sosit în Siria în august 2011, în numele Al-Qaeda, pentru a înființa o filială în țară.
În 2016, Jabhat al-Nusra și-a schimbat numele în Jabhat Fatah Al-Sham și a susținut că s-a desprins de al-Qaeda, iar ulterior s-a unit cu alte organizații pentru a forma Hayat Tahrir Al-Sham
Imperiu economic ridicat pe „sângele civililor“
În viziunea oponenților săi, Al-Jolani a construit un imperiu economic pe sângele civililor. Se bucură de venituri din trecerile graniței, de controlul companiilor petroliere și de controlul agriculturii și comerțului.
În ultimele luni, în regiunea Idlib au fost raportate multe demonstrații împotriva lui Al-Jolani. Protestatarii i-au cerut să plece.
SUA și ONU au definit de multă vreme organizația de opoziție care conduce atacul-surpriză împotriva lui Assad drept organizație teroristă.
Al-Jolani și Hayat Tahrir Al-Sham au revendicat devreme responsabilitatea pentru atentatele mortale din țară și au promis că vor ataca forțele occidentale, au confiscat proprietățile minorităților religioase și au trimis „poliția religioasă” să impună femeilor îmbrăcămintea modestă.
„Dacă rușii, iranienii și Hezbollah nu vin să-l ajute, este pierdut”
Prof. Eyal Zisser, de la Departamentul de Istorie a Orientului Mijlociu și a Africii de la Universitatea Tel Aviv, a explicat că „pierderea orașului Alep în fața rebelilor este o lovitură severă pentru Al-Assad, datorită dimensiunii mari și importanței sale economice”.
Potrivit acestuia, Al-Assad are acum nevoie de sprijinul aliaților săi, dar a subliniat că bombardamentele din aer nu vor fi suficiente pentru a respinge rebelii: „Dacă rușii, iranienii și Hezbollah nu vin să-l ajute, este pierdut”.
Libertatea a trecut în revistă principalele forțe care luptă în războiul din Siria și interesele lor în conflict.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!