Aproximativ 2,7 milioane de apeluri non-urgente au fost recepționate la 112 de la începutul lui 2024, dintr-un total de peste 6,7 milioane de apeluri preluate și gestionate în intervalul ianuarie-august.

„163.000 de apeluri la 112 au fost abuzive, fiind efectuate de persoane care au făcut glume sau au adresat injurii operatorilor. Trei sferturi dintre apelanții abuzivi au fost adulți”, se precizează în comunicatul STS.

Peste 50.000 de minute, adică 880 de ore, au fost irosite din cauza apelurilor abuzive din timpul care putea fi alocat celor care au avut cu adevărat nevoie de ajutor.

„Spre exemplu, o persoană din Iași a apelat în mod abuziv numărul 112 de peste 15 mii de ori în ultimele 8 luni, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 62 de apeluri. Apelantul a utilizat o cartelă prepaid și, de cele mai multe ori, a avut un comportament neadecvat față de operatori”, menționează reprezentanții STS.

Totodată, în județul Mureș au fost înregistrate, de la începutul anului, 7.109 de apeluri de la același număr de telefon, iar în Botoșani – 5.160 de apeluri de la un singur număr.

Harta apelurilor abuzive la 112. Foto: STS

STS mai precizează, în acest context, că „o pondere semnificativă a apelurilor non-urgente la 112 provine din manipularea necorespunzătoare a telefonului, din încercarea de a suna la un număr asemănător sau din neconfigurarea corectă a tastelor rapide. Totodată, sunt și multe situații de apelare neintenționată, involuntară, din buzunar („pocket dial”). În cele mai multe astfel de cazuri, persoana nu realizează că a sunat la 112”.

În situații de acest fel, recomandarea operatorilor este ca persoanele în cauză să răspundă atunci când sunt reapelate de Serviciul de urgență 112 și să explice că este vorba despre un apel făcut din greșeală.

Sanacțiuni pentru apelarea abuzivă a serviciului de urgență

Persoanele care apelează abuziv numărul de urgeță 112 riscă amenzi de până la 2.000 de lei. De asemenea, dacă „echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei”, iar „o nouă contravenție, în interval de un an, se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei”, se mai menționează în comunicat.

STS face apel astfel la cetățeni să folosească cu responsabilitatea numărul 112, avertizând că apelarea cu rea intenție „poate costa viața unei persoane care are nevoie urgent de ajutor”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News