Răzvan Cotovelea, de la Pro România, a afimat că este clar că în domeniul justiţiei este nevoie de o reformă, şi l-a acuzat pe fostul ministru Tudorel Toader că, de câteva ori, a jucat „rolul clovnului la curtea regelui”.
„Nu poţi să vii să modifici în punctele esenţiale nişte lucruri, fără să ai o viziune, pentru că iese o vraişte. Avem abuzuri, în justiţie, lucrurile trebuie rezolvate. Abuzul în serviciu trebuie regândit”, a spus Cotovelea, arătând că este absurd să spui că, dacă prejudiciul este sub o anumită limită, nu se consideră abuz în serviciu.
Reprezentantul PSD, Christian Terheş a spus, la rândul lui, că abuzul în serviciu nu are legătură cu furtul. „Abuzul în serviciu înseamnă încălcarea unei legi, care are anumite efecte, un folos necuvenit pentru sine sau altul. E important să se vorbească aplicat, pentru că ajungem să iasă lumea în stradă”, a spus social-democratul.
Întrebat dacă românii care au ieşit în stradă au fost manipulaţi, Terheş a răspuns: „Eu spun că marea masă a populaţiei, care nu cunoaşte aceste fineţuri juridice, sunt uşor de manipulat, că aud că rămân cu banii”.
Pro România: „Dacă eu vă construiesc un pod şi nu îmi plătiţi până nu dau şapgă, nu e abuz în serviciu? Este abuz în seviciu” . ALDE: „Pe aceste fineţuri, oamenii ajung la puşcărie”.
Răzvan Cotovelea, de la Pro România, a intervenit: „Dacă eu vă construiesc un pod şi nu îmi plătiţi până nu dau şapgă, nu e abuz în serviciu? Este abuz în seviciu, 99% din abuzurile în serviciu se fac pe această speţă”, a spus el.
Ioana Constantin, din partea PMP, a arătat că acest furt înseamnă că lipseşti o comunitate de nişte bani care puteau fi folosiţi la un spital, un drum, o şcoală, Christian Terheş afirmând că se intervine cu această „marotă a abuzului în serviciu”
„Un funcţionar ia o şpagă, organizează o licitaţie cu dedicaţie. Românii nu trebuie să fie experţi în justiţie, cetpţenii nu au de ce să cunoască aceste fineţuri”, a spus ea.
Renate Weber, de la ALDE, a spus, la rândul ei, că, „pe aceste fineţuri, oamenii ajung la puşcărie”. „Când e vorba de justiţie, trebuie să fim riguroşi. Să nu manipulaţi prin acest tip de vorbe. Eu îm aminte când Băsescu era preşedinte, şi a solicitat adoptarea Codului Penal şi de Procedură penală, pe genunchi, fără dezbateri, şi a ieşit o aberaţie”, a spus eurparlamentarul ALDE.
„Dumneavoastră vorbiţi de transparenţă şi de dezbatere? Când ştiţi cum s-a votat în Parlamentul România. S-a lucrat noaptea, cu rapoartele fierbinţi venite din imprimante. Vă întoarceţi la Băsescu ca la o obsesie”, a spus Ioana Constantin.
Renate Weber i-a replicat: „Vă spun cum a lucrat şeful vostru, domnul Traian Băsescu. E omul care a făcut cel mai rău acestei ţări”.
„Nu doamnă, a făcut foarte mult bine acestei ţări”, a spus Constantin.
Christian Terheş de la PSD a ţinut să precizeze că aceste modificări făcute în Parlament pe Codul penal şi de Procedură penală au fost validate de CCR, iar prevederile care nu au trecut de CCR, au fost eliminate, şi a amintti faptul că fostul ministru Raluca Prună, din guvernul Cioloş, a modificat peste 100 de articole din Codul Penal, prin OUG.
„Ordonana 6 din 2016 a răspuns la o cerere clară a CCR”, a răspuns Dragoş Tudorache.
„Aţi dat OUG-ul vineri noaptea, v-am urmărit din Statele Unite, fără aviz din partea CSM, deşi aveaţi obligaţia de a avea aviz anterior”, a spus Terheş, adăugând: „La dvs a fost urgenţă, când e vorba de drepturile încălcate ale unor oameni, nu mai e urgenţă”.
Tudorache a explicat că, dacă nu se dădea acea ordonanţă, rămâneau dosare în lucru fără posibilitatea administrării probelelor, pentru infracţiuni grave precum cele de corupţie sau securitate naţională, crimă organizată, terorism.
„Noi am scris în nota de fundamentare că sunt provizorii acele prevederi, că este nevoie de dezbatere privind o autoritate care să administreze probatoriul privind mijloacele tehnice de interceptare”, a mai spus reprezentantul USR.
Citeşte şi: