Este doar unul din cazurile de abuz înregistrate în Marea Britanie post-Brexit. The Guardian scrie că ostilitatea cu care autoritățile din Marea Britanie îi tratează pe potențialii imigranți care provin din UE îi traumatizează pe vizitatorii europeni, iar străinii stabiliți aici se tem să-și mai cheme rudele în vizită.

Cea mai mică suspiciune că cineva ar putea intra în Anglia pentru a-și căuta un loc de muncă este adesea suficientă pentru ca acea persoană să fie plasată într-un centru de detenție până la o săptămână, iar apoi expulzată în țara de origine.

Reclamațiile rudelor și familiilor gazdă din Marea Britanie au rămas până acum fără răspuns sau au fost ignorate de Ministerul de Interne și de unii parlamentari, mai scrie The Guardian.

Tânără din Italia care își vizita unchiul, dusă în spatele gratiilor

Giuseppe Pichieri, care lucrează pentru NHS de 15 ani, a declarat pentru prestigioasa publicație că pe 17 aprilie a așteptat ore întregi în aeroportul din Heathrow, împreună cu fiica sa de 4 ani, pentru a-și lua nepoata, Marta Lomartire, în vârstă de 24 de ani. Dar ea nu a mai sosit. A fost oprită, chestionată și i s-a emis un ordin de expulzare înainte de a fi închisă în centrul de detenție Colnbrook, peste noapte.

Fiica lui Pichierri plângea, așa că au plecat acasă. Spre miezul nopții, bărbatul a aflat că Marta se află într-un centru de detenție.

A doua zi, deși era de gardă la spitalul din Kingston, a mers la centrul de detenție din Colnbrook pentru a-și întâlni nepoata, care era speriată și supărată. Nu înțelegea unde se află și a crezut că este la închisoare.

La întoarcerea acasă, în Puglia, tânăra a declarat: „A fost o experiență cu adevărat urâtă. Asta nu mă va împiedica însă să mă întorc. Sunt hotărâtă să-mi văd verii”. Ea a spus însă că se teme că va fi oprită din nou la graniță, din cauza ștampilei de pe pașaport.

„Mă așteptam să am o seară frumoasă cu verii mei. În schimb, am avut parte de acest coșmar. Am închisă după gratii și sârmă ghimpată. A fost exact opusul la ceea că mă așteptam”, a mai spus ea.

Regulile de imigrare, interpretate discreționar

Pichierri spune că și-a chemat nepoata în Marea Britanie pentru ca aceasta să-și poată îmbunătăți limba engleză. Totodată, aceasta urma să-i ajute pe el și pe soția sa, Jennifer Pichierri, și ea angajată NHS, cu creșterea copilului de 11 luni și a celor două fiice mai mari.

Giuseppe i-a spus că ar putea veni să stea la ei ca „au pair” (persoană care îngrijește copiii, de regulă, în schimbul unei alocații, fiind tratată ca membru al familiei), fără să-și dea seama că munca, plătită sau nu, nu este permisă după Brexit fără viză. El a vrut să le explice autorităților că a greșit, dar nu a avut ocazia, pentru că Marta a fost expulzată.

Soția sa, Jennifer, spune că ștampila de pe pașaportul Martei ar putea fi un obstacol. Tânăra ar putea primi interdicție de intrare în Marea Britanie până la emiterea unui nou pașaport.

Acest caz a apărut la scurt timp după ce The Guardian a relatat despre altele asemănătoare, în care cetățeni spanioli, francezi, bulgari și cehi au fost reținuți în aeroporturi peste noapte și apoi duși la centrele de detenție pentru imigranți.

Cetățenii din UE, tratați „disproporționat” și „dur”

Militanții pentru drepturile omului și eurodeputații sunt furioși și au spus că este vorba despre o punere în aplicare „disproporționată” și „dură” a restricțiilor privind imigrația post-Brexit pentru cetățenii UE.

Vineri, copreședintele din partea UE al Consiliului de parteneriat cu Marea Britanie, Maroš Šefčovič, a declarat unui grup de europarlamentari români că va discuta această chestiune cu autoritățile britanice.

Lumea se întreabă de ce nu sunt expulzați în UE doar cei care nu au actele în regulă. Aceste cazuri evidențiază faptul că procedurile la frontieră nu sunt unitare.

Ambasada Germaniei spune că are cazuri în care cetățeni de-ai săi, care au ajuns în Marea Britanie și au declarat la graniță că merg să muncească „au pair”, au fost interogați la aeroport, dar au fost lăsați să intre în țară. „Persoanele în cauză au putut să intre în țară după câteva ore, cu condiția să părăsească Marea Britanie în câteva zile”, a precizat un purtător de cuvânt al ambasadei.

Europarlamentarul român Alin Mituță a declarat pentru BBC că a aflat de cinci români care au fost reținuți. De asemenea, Ambasadei Bulgariei i s-a spus că cetățeni ai săi au fost duși la centrele de detenție.

Mituță a spus că acțiunea este disproporționată.

„Acești cetățeni ar trebui trimiși în țările lor de origine cât mai repede cu putință. Închiderea lor în centrele de detenție pentru câteva zile, fără acces la telefon pentru a putea comunica cu familiile, nu este un lucru la care să ne așteptăm de la o țară cu care vrem să avem o relație bună în viitor”, a declarat Mituță pentru BBC Radio 4 Today. De altfel, delegația USR-PLUS din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să clarifice urgent cazul cetățenilor din UE reținuți în Marea Britanie.

Până pe 6 mai, peste 30 de cetățeni europeni, printre care și mai mulți români, au fost reținuți de autoritățile britanice și plasați în centre de detenție pentru imigranți fără acces la comunicații, pentru că nu aveau vize de muncă, potrivit unei anchete publicate de Politico.

Luke Piper, un avocat al grupului de campanie „the3million”, a declarat că nu cere ca cetățenii UE să fie tratați în mod diferit față de alții, ci doar „corect” și nu „disproporționat”. „Se pare că oamenii au fost tratați în mod disproporționat și dur”, a adăugat el.

Ministerul de Interne britanic a fost contactat, însă nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

Cetățean britanic: „Nu este aceeași țară în care am crescut”

Jennifer Pichierri a trimis o scrisoare deputatului Paul Scully, Ministerului de Interne, dar și la numeroase publicații din Marea Britanie. Ea spune că niciodată nu a avut intenția să o angajeze pe nepoata ei și se simte „cu inima frântă” și „trădată”.

„Este un membru al familiei care vine să petreacă un timp cu noi. Am încercat să explicăm asta celor de la imigrări, dar fără rezultat. I-au refuzat accesul în Marea Britanie”, a spus ea.

„Suntem cetățeni cinstiți și muncitori și, dacă s-ar fi luat decizia de a o deporta, bineînțeles că ne-am fi prezentat la aeroport a doua zi. Nu simt că este aceeași țară în care am crescut, pe care am părăsit-o doar pentru a călători de câteva ori prin lume, cu care m-am lăudat mereu, de care m-am simțit mândră și în care așteptam cu nerăbdare să mă întorc. Aceeași țară în care soțul meu a decis să rămână pentru a-și face o carieră, să-și întemeieze o familie și să-și facă o viață”, a mai afirmat femeia.

La rândul său, Alberto Costa, un deputat conservator din partea South Leicestershire și militant de lungă durată pentru drepturile cetățenilor UE, a spus că, dacă regulile nu sunt aplicate corect „sunt sigur că guvernul ar dori să fie informat, iar discrepanțele, eliminate”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News