În mai 2019, o angajată a agenției BRD din municipiul Motru a sesizat polițiștii că directorul unității bancare a exercitat acte de violență asupra sa, iar comportamentul său violent nu ar fi fost un caz izolat.
Angajată în funcția de manager bancar, femeia se afla la primul ghișeu din bancă, unde își desfășura programul zilnic. Potrivit sesizării, la un moment dat, directorul agenției bancare s-ar fi deplasat în spatele ei și a lovit-o în două rânduri cu palma peste cap. În bancă nu erau clienți, însă întreaga scenă a fost surprinsă de camerele de supraveghere.
Cu excepția unei singure angajate care a declarat că, de fapt, directorul ar fi atins-o cu palma la ceafă fără intenția de a o lovi, ceilalți doi colegi au confirmat loviturile aplicate. Mai mult, au declarat că directorul s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice și nu era prima dată când colega lor era lovită și jignită de superior.
Două lovituri în ceafă
În înregistrările video, puse la dispoziția anchetatorilor de BRD – Direcția Securitate Centrul național de Alarmare, directorul băncii este surprins în timp ce lovește angajata peste ceafă cu palma mâinii drepte, cu o intensitate care o face pe aceasta să aplece capul înainte. După un minut, bărbatul aplică o nouă lovitură femeii.
Atitudinea de șicanare a fost continuată și de o altă angajată, singura care i-a luat apărarea directorului. În imagini, aceasta este surprinsă în timp ce o lovește pe colega sa cu un teanc de foi peste cap și-i întrerupe conversația telefonică, deși nu știa dacă apelul era în interes personal sau de serviciu.
Judecătorii au remarcat că atât directorul, cât și colega sa care i-a luat apărarea se amuzau pe tema femeii agresate, în timp ce aceasta gesticula să fie lăsată în pace.
Mai mult, în înregistrarea video poate fi observat inculpatul când ia de păr o altă femeie. Chiar dacă acesta nu a avut plângeri și din partea altor angajate, este evident că atitudinea inculpatului la locul de muncă era caracterizată de lipsa de tact profesional, iar gesturi pe care inculpatul le caracterizează drept glumă, nu sunt percepute în același mod de persoanele asupra cărora se răsfrâng
Hotărâre Judecătoria Motru.
Directorul a spus că e o răzbunare a femeii
În fața instanței directorul a invocat că la mijloc este vorba de o răzbunare din partea subalternei, căreia îi schimbase postul, din consilier de credite, în operator ghișeu, în urma unor nereguli pe care el le-ar fi constatat.
Numai că acesta a fost contrazis de ceilalți doi angajați ai băncii care au declarat că șeful lor avea un comportament umilitor la adresa colegei lor.
„Am auzit când inculpatul a făcut-o proastă sau ceva de genul asta pe S. și am auzit când i-a dat prima palmă. Apoi, am auzit-o pe S. spunând: «De ce dați în mine». În opinia mea inculpatul se afla sub influența băuturilor alcoolice în acel moment. El avea un comportament șicanator la adresa părții civile, respectiv, îi dădea palme peste cap, o făcea țărancă, proastă”, a afirmat în instanță una dintre colegele femeii.
În urma probelor administrate în timpul procesului, judecătorii au stabilit pe 6 aprilie 2021 că bărbatul este vinovat de purtare abuzivă, faptă pentru care l-au condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare. Mai mult, instanța i-a interzis acestuia timp de doi ani să-și exercitate profesia, luându-și în acest timp și dreptul de a ocupa o funcție de conducere.
Judecători: E clar că nu a fost vorba de o glumă
„Este clar că relația dintre inculpat și partea civilă era una tensionată, fie din cauza presupuselor avansuri ale inculpatului, fie din cauza presupuselor abateri disciplinare/greșeli la locul de muncă ale părții civile, iar gestul inculpatului de a lovi partea civilă cu palma peste cap, cu intensitatea cu care se poate observa că a fost lovită, nu este de natură să poată fi caracterizată drept glumă sau simplă atenționare”, au motivat judecătorii.
Pe lângă pedeapsă, directorul a fost obligat să achite 10.000 de lei daune morale.
În urma scandalului, directorul a fost înlocuit din funcție. În prezent, acesta ocupă funcția de director în cadrul unei sucursale a unei instituții financiare nonbancare.
Hotărârea de condamnare pronunțată de Judecătoria Motru a fost contestată atât de inculpat, cât și de procurori. O decizie definitivă în acest caz urmează să fie pronunțată de Tribunalul Gorj.
Foto: 123rf
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro