Toată omenirea este pusă la încercare, pandemia de COVID-19 punându-ne într-o situație de dificultate inedită, dramatică și de dimensiuni globale: capacitatea ei de a destabiliza proiectul nostru de viață crește pe zi ce trece, se arată în document.

Mai mult decât atât, documentul atrage atenția asupra unui clișeu spiritual care revine deseori în ultimele săptămâni: înțelegerea pandemiei în termeni de crimă și pedeapsă.

Chiar și simplul fapt că, întocmai, ar fi sancționați cei mai slabi, chiar cei pe care El îi are mai mult la inimă și în care se identifică (cf. Matei 25,40-45), dezminte această perspectivă. Ascultarea Scripturii și împlinirea făgăduinței pe care o realizează Iisus arată că a fi de partea vieții, după cum Dumnezeu însuși ne învață, se concretizează în gesturi de omenie față de ceilalți. Gesturi care, după cum s-a văzut, nu lipsesc în actualul moment.


Academia pontificală pentru viață

Răspândirea amenințării pune sub semnul întrebării evidențe care, în sistemul nostru de viață, erau considerate normale.

Trăim cu durere în aceste timpuri un paradox pe care nu ni l-am fi închipuit niciodată: ca să supraviețuim bolii, trebuie să ne izolăm unii de alții, dar dacă ar trebui să învățăm a trăi izolați unii de alții, nu vom putea decât să ne dăm seama cât de esențial este pentru viața noastră a trăi împreună cu alții. În orice caz, apare în mod traumatic evident faptul că nu suntem stăpânii destinului nostru, în vreme ce chiar și știința își arată propriile limite.

Academia pontificală pentru viață

Marți, Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului, unde s-a rugat pentru oamenii fără adăpost în aceste timpuri marcate de pandemie, potrivit Vatican News.

 
 

Urmărește-ne pe Google News