„I-am retras diploma domnului Stoenescu. Am vorbit cu profesorul Spinei (cel care l-a propus pentru diplomă n.r.) şi am fost de acord să îi retragem diploma. Am trimis către prezidiu propunerea. Recunosc că ne-am pripit”, a declarat Ioan-Aurel Pop, potrivit news.ro.
Decizia a fost influențată de un apel semnat de 30 de profesori și cercetători. Aceștia au cerut Academiei Române să acționeze, criticându-l pe Stoenescu pentru promovarea ideii că Securitatea a contribuit la răsturnarea lui Ceaușescu, susținerea informației că Departamentul Securităţii Statului a renunţat la reprimarea revoltelor populare în anii ’80 pentru „a deveni exclusiv un serviciu de culegere de informaţii” și portretizarea fostului șef al DSS, Iulian Vlad, ca patriot.
Semnatarii apelului au susținut că „Alex Mihai Stoenescu a fost un colaborator prolific al Securităţii” și că „delaţiunile sale au trimis oameni în închisoare”: „Foşti ziarişti ai postului de radio Europa Liberă, foşti disidenţi, personalităţi culturale şi-au exprimat dezgustul moral faţă de răul făcut de acest om semenilor săi. Implicarea lui Alex Mihai Stoenescu în acţiuni de poliţie politică a fost recunoscută de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în 2010 şi confirmată de ÎCCJ în anul 2014”.
Aceștia au mai susținut că „opera” lui Alex Mihai Stoenescu „este mistificatoare şi mediocră”.
Pe 4 decembrie, Academia Română i-a acordat istoricului Alex Mihai Stoenescu „Meritul Academic” „pentru activitatea prodigioasă desfăşurată în domeniul istoriei”. Ulterior, 30 de profesori și cercetători, printre care Stefano Bottoni, Vladimir Tismăneanu, Cristian Preda, Mihaela Miroiu, Germina Nagâţ, Armand Goşu, Dennis Deletant și Liviu Ornea, au cerut instituției conduse de Ioan Aurel Pop să-i retragă diploma.
1Gin • 10.12.2024, 22:35
S-au pripit că au uitat că a fost colaborator, dar că opera lui e mediocră nu au știut?