A învățat să se descurce singur, nu a stat cu mâna întinsă, iar când a preluat frâiele Decției de neurochirurgie vasculară, în care mai lucrează și azi, și-a echipat singur clinica. Nu a așteptat ca Ministerului Sănătății să-i dea ceva, ci a aplicat la programe de cercetare, care au adus bani spitalului, din care a cumpărat aparatura de care avea nevoie. Toate câștigurile de azi le investește în tipărirea cărților. Și are încă multe de scris.

”Eu am ajuns cel mai sărac medic din lume, nu din România”

”Nu mai am nimic, apartamentul l-am vândut ca să public cărțile astea, pentru că nimeni nu-ți publică pe degeaba. Așa, diplome toată lumea îți dă, dar nu-ți dă nimeni un leu, doar mulțumiri. Eu, salariul și indemnizația de la Academie îi cheltuiesc pentru a scrie, pentru a face cercetare, a aduce un câștig pentru România”, a spus Leon Dănăilă, într-un interviu pentru Libertatea.

Consultă gratuit bolnavii, chiar avea un afiș pe ușă în acest sens, dar, pentru că părea ostentativ față de ceilalți colegi, anunțul a fost luat. Chiar și ca liberal, neurochirurgul îi ajută mult pe oameni.

”Am spus că eu sunt PNL-ist, dar fac ceva pentru oameni. La mine pe ușă am scris: consultații gratuite. Și acest afiș – consultații gratuite de la 7.00 la 9.00 – l-au rupt colegii. Nu le convine, și atunci l-am pus pe partea de interior. Bolnavii vin, îi consult și la plecare întreabă cât îi costă. Eu le arăt afișul pe care scrie consultații gratuite. Ei zic că nu se poate să nu plătească și că așa ceva nu există în toată lumea Eu le spun că nu sunt toată lumea. Eu fac ce vreau eu. Eu iubesc oamenii și vreau să le fac un bine. Când vrei să le faci bine, le faci. Mă sună oameni din toată lumea, nu numai din România pentru diverse consultații”, spune neurochirurgul.

Un tată și-a manipulat psihologic fiul pentru a-și demoniza mama. Bărbatul a fost condamnat la închisoare, sentință fără precedent în România
Recomandări
Un tată și-a manipulat psihologic fiul pentru a-și demoniza mama. Bărbatul a fost condamnat la închisoare, sentință fără precedent în România

”Eu sunt medic. Pentru mine, partidul înseamnă sănătatea și neurochirurgia”

”Este foarte dificil să faci schimbări majore când ești în minoritate. Eu le-am spus de foarte multe ori, și în comisii, și în Parlament, când am luat cuvântul: eu sunt medic. Pentru mine, partidul înseamnă sănătatea și neurochirurgia. Eu îi ajut pe toți, indiferent din ce partid fac parte. Eu nu-i întreb: domnule, faci parte din partidul cutare sau cutare. Specialitatea, munca mea nu este politică este apolitică. Eu îi consult pe toți la fel, indiferent de ce funcții au, indiferent de locul pe care îl ocupă în societate”, mai spune profesorul.

Leon Dănăilă: "Sunt cel mai sărac medic din lume. Am trecut prin toate: cerșetor, neurochirurg, academician, acum senator"

Leon Dănăilă spune adesea că viața lui se conduce după patru principii, care au, de fapt, un  singur filon – iubirea.

”Eu iubesc oamenii foarte mult, pe cei buni și pe cei răi, pe cei bogați și pe cei săraci, pe cei mari și pe cei mici, pe prieteni și pe dușmani. Aceste patru principii mă dirijează în toată activitatea mea. Eu, când mă duc la Senat, să știți că vin la mine cu diverse consultații foarte mulți, din diferite partide, cu filme, cu cazuri din familie, vin și la spital. Eu îi ajut la fel. Nu fac nicio diferență între oameni, între partide”, adaugă profesorul Dănăilă.

Cu banii la vedere. PSD a cheltuit 90% din suma totală pusă la bătaie de candidații la Președinție în prima săptămână de campanie
Recomandări
Cu banii la vedere. PSD a cheltuit 90% din suma totală pusă la bătaie de candidații la Președinție în prima săptămână de campanie

Leon Dănăilă spune că, în tot ce face, îmbină știința cu arta și cu credința

”Medicina nu este o știință politică, este o știință adevărată, este o artă, este o îmbinare a științei cu arta, dar și cu credința. Pentru că, dacă nu ai credință și nu pui suflet în ceea ce faci, înseamnă că lucrurile nu merg bine și, atunci, totul se dărâmă. Pe mine, credința m-a dirijat tot timpul, dar îmbinată cu știința și cu arta. Știți, medicina, dar mai ales neurochirurgia este foarte grea. Se apropie de artă, nu este artă pură, se apropie de știință, dar nu este nici știință pură, se apropie de credință, dar nici credință pură nu este. Este, de fapt, toate acestea la un loc. Și, având în vedere că lucrurile acestea le am tot timpul în minte când mă duc la spital, când operez, când am situații dificile, la noi operațiile sunt foarte grele, mă gândesc la cum să lucrez mai bine să salvez viața omului din fața mea. O operație durează foarte mult. Dar nu mă bucur decât după ce văd că pacientul este bine”, a mai spus profesorul Dănăilă.

S-a specializat la New York și apoi a înființat prima clinică de neurochirurgie vasculară din România

După ce s-a specializat în Statele Unite ale Americii, medicul Leon Dănăilă a înființat în România prima clinică de neurochirurgie vasculară, pentru care spune că îți trebuie ”talent operator”.

Infractori prinși cu ajutorul inteligenței artificiale. Profesor dr. Vlad Niculescu Dincă: Trebuie să înțelegem aceste „unelte”, altfel există un risc real să fim toți tratați ca suspecți | Interviu
Recomandări
Infractori prinși cu ajutorul inteligenței artificiale. Profesor dr. Vlad Niculescu Dincă: Trebuie să înțelegem aceste „unelte”, altfel există un risc real să fim toți tratați ca suspecți | Interviu

”Eu am înființat prima clinică de neurochirurgie vasculară din România, după ce am făcut specializarea la New York. Cea mai grea chirurgie este chirurgia vasculară, chirurgia cardiacă și neurochirurgia în special. Neurochirurgia vasculară este foarte grea. Acolo, dacă greșești un pic, dacă nu ești atent sau nu ai talent operator, este foarte grav, pentru că nu iese bine bolnavul.

Eu nu am în vedere numai faptul de a opera, pentru mine este important să iasă bolnavul bine. Eu, când mă uit la televizor și îmi arată săli de operații, și aud că a operat pe cutare și pe cutare, eu nu sunt mulțumit. La mine, când vin și îmi iau interviu la spital, eu i-am rugat: nu vă bazați pe ce spune chirurgul, pentru că el, chirurgul, se laudă de cele mai multe ori, veniți în operație și asistați la operație, vedeți cum operează chirurgul respectiv și după operație vedeți cum se simte pacientul acela. Pentru că dacă, după operație, pacientul nu se simte bine, nu ai rezultate, degeaba operezi și degeaba arăți dumneata secvențe cu o operație, pentru că nimeni nu știe cum operează. Eu am adus pentru prima dată în România microscopul. Și dacă, până atunci, mortalitatea în intervențiile neurochirurgicale era peste 40%, după ce operațiile au fost făcute sub microscop, a scăzut la 3-4%”, a mai spus profesorul Dănăilă.

”În politică, toată lumea critică. Fiecare vrea să arate că este mai bun”

Pentru medicul Leon Dănăilă, politica este o știință foarte grea, în care fiecare critică, pentru că fiecare vrea să arate că este mai bun.

”Sigur, sunt unii cu deficiență. Eu spun mereu: discutăm profesionalism, profesie, nu discutăm politic. Eu de abia am intrat și, știți, politica este o știință foarte grea și trebuie să cunoști acest domeniu. Ei au linii directoare în minte, dar din multe domenii, pentru că trebuie să cuprinzi și starea financiară, și starea de sănătate, și economică, și relațiile internaționale. În politică, când ești responsabil conducător, trebuie să ai în vedere toate aceste lucruri”, mai spune profesorul Dănăilă.

”Când lucrurile nu merg bine, schimbă ministrul și spun că el e vinovat”

Întrebat dacă este dezastru în sistemul sanitar, profesorul Dănăilă a răspuns negativ, dar a recunoscut că nu se face mare lucru, pentru că nu sunt bani.

”Eu am spus că, în sistemul sanitar, toate propunerile care se fac la Senat și care s-au făcut până acum nu au valoare mare, au valoare minoră. Uite de ce: noi suntem finanțați ultimii din Europa, cu cei mai puțini bani. Iar dacă în sănătate nu ai bani, degeaba te lauzi că ai făcut cutare, că ai făcut cutare. Sunt deficiențe. Degeaba se laudă ministrul”, a mai spus neurochirurgul.

Leon Dănăilă completează că atunci când lucrurile nu merg bine, ca să acopere lipsurile, schimbă ministrul Sănătății și spun că el este vinovat.

”La noi, la Sănătate, ministrul a fost schimbat cam la nouă luni, la un an. Și nu de acum. Eu cunosc sistemul  de sănătate din perioada comunistă. Când lucrurile nu mergeau, era schimbat ministrul. Se spunea că el este vinovat și  îl schimbau. Dar nu ministrul este vinovat. Vinovați sunt aceia care nu dau bani din PIB. Să dai 4,5%din PIB? Suntem ultimii din Europa. Ce să faci cu banii ăștia? Iar banii ăștia, 4,5 sau 4,6, de fapt 2,5%, sunt luați din Casa de Asigurări de Sănătate. Așadar, propriu- zis din PIB sunt luați puțin peste 2%. O sumă foarte mică. Și dacă nu ai aparatură, nu ai spitale curate. Văd la televizor spitale murdare. M-am întrebat așa: eu cum am putut să-mi repar spitalul fără niciun avantaj? Dar această secție în care lucrez a fost o dărăpănătură și am reușit să fac ceva bun. De ce nu fac și ceilalți conducători la fel. De ce?”, a continuat medicul.

Neurochirurgul crede că fiecare medic trebuie să se gândească cum poate aduce plus valoare locului de muncă.

”Am făcut un program, m-a costat destul de mult și, pentru că a fost foarte serios, l-a aprobat Banca Mondială. Nu trebuie să stai toată ziua să ceri bani de la directorul spitalului, de la Ministerul Sănătății, că nu-ți va da niciodată. Ce am mai făcut? Mi-am cumpărat microscop, mi-am cumpărat aparatură, am făcut programe de cercetare și în programele de cercetare am luat bani.

S-au luat milioane de lei, nu de la Ministerul Sănătății am așteptat bani, nu am așteptat de la spital, nu am așteptat de nicăieri. Am făcut programe de cercetare și am cercetări citate de savanți americani. Cercetarea este foarte importantă. Dacă te limitezi numai la a trata bolnavii, a opera bolnavii fără să faci cercetare, învățământ fără să scrii tratate, atunci ceea ce faci nu are valoare. Activitatea operatorie este o meserie, ca și cum ai fi cismar, croitor, dar trebuie să studiezi continuu, să faci cercetare. Este o muncă continuă, pentru că tehnicile evoluează, bolnavii sunt tot mai numeroși. Trebuie să fii pregătit mereu și să îi pregătești și pe alții. Eu, pe lângă medicină, am urmat și psihologia”, a mai spus Leon Dănăilă.

Profesorul Leon Dănăilă a scris 55 de cărți până în prezent și continuă să scrie. Este membru la trei academii din România și la nouă din Apus. Dibn decembrie 2016 este și senator PNL, dar aproape zilnic merge la Institutul de Boli Cerebrovasculare (IBCV) ”Prof. Dr. Vlad Voiculescu”, unde își consultă pacienții.


Citește și:

EXCLUSIV/ ”Secretul fericirii” lui Vlad Zamfirescu, fiul lui Florin Zamfirescu: n-a rămas în umbra tatălui. ”Mi-a plăcut mereu să ies în soare, să stau în lumină!”

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Unul dintre cei mai renumiți chirurgi din România, condamnat la închisoare cu executare. A rămas și fără 250.000 de euro
Știrileprotv.ro
Unul dintre cei mai renumiți chirurgi din România, condamnat la închisoare cu executare. A rămas și fără 250.000 de euro
WOW! Ce NUME SUPEEERB a ales Larisa Iordache pentru fetița ei: „Mi se pare că sună foarte drăguț și regal, l-am întâlnit foarte rar". Are o SEMNIFICAȚIE DEOSEBITĂ
Viva.ro
WOW! Ce NUME SUPEEERB a ales Larisa Iordache pentru fetița ei: „Mi se pare că sună foarte drăguț și regal, l-am întâlnit foarte rar". Are o SEMNIFICAȚIE DEOSEBITĂ
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Cum să oprești căderea părului. Trucurile de care trebuie să ții cont: „Acest lucru permite scalpului să respire”
FANATIK.RO
Cum să oprești căderea părului. Trucurile de care trebuie să ții cont: „Acest lucru permite scalpului să respire”
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
GSP.RO
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Elle.ro
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Provocarea de pe TikTok care a determinat zeci de adolescente să se automutileze. "Aveau zeci de tăieturi pe tot corpul"
Observatornews.ro
Provocarea de pe TikTok care a determinat zeci de adolescente să se automutileze. "Aveau zeci de tăieturi pe tot corpul"
Horoscop 7 noiembrie 2024. Scorpionii au de ales între a insista cu anumite idei și discuții sau a trece la fapte, fără să mai ceară explicații
HOROSCOP
Horoscop 7 noiembrie 2024. Scorpionii au de ales între a insista cu anumite idei și discuții sau a trece la fapte, fără să mai ceară explicații

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI